Меню Закрити

Студенти ТНМУ прочитали лекцію про згубні звички для школярів Тернополя

Студенти Тернопільського національного медичного університету 9 травня 2023 року у тернопільській школі №3 для учнів 9-их класів прочитали лекцію на тему «Шкідливі звички». Представники 201-ї групи медичного факультету Ярина Турчин і Вікторія-Анжеліка Романович розповіли школярам про шкоду залежностей та їх вплив на людський організм з медичної точки зору.

Залежності – це психічний і фізичний стан, коли людина не може утриматися від споживання певної речовини або виконання конкретної дії, незважаючи на можливі наслідки.

Шкідливість препаратів, які викликають залежність, проявляється в тому, що:

– утворюються отруйні сполуки (токсини). Для зменшення токсичного впливу, організм застосовує захисні рефлекси;

– страждають внутрішні органи: тривала алкогольна інтоксикація викликає печінкову недостатність, цироз печінки, гастрит, виразки шлунку та кишечника, підвищення кров’яного тиску, серцево-судинні захворювання; 

– нікотин може призвести до розвитку раку легенів, хронічного бронхіту, емфіземи, атеросклерозу;

– вживання наркотиків індукує розвиток ниркової та печінкової недостатностей, ушкодження імунної системи. Ці психоактивні речовини змінюють свідомість, руйнують пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції. Крім того, вживання ін’єкційних наркотиків значно підвищує ризик ВІЛ-інфікування;

– виникає сильна психічна залежність, втрачається самоконтроль.

Лекція складалася з теоретичної та відеочастини. У теоретичному блоці розглядалися такі поняття, як нікотино-, алкоголь- та наркозалежності, найпопулярніші міфи та механізми протидії впливу залежностям.

До широко розповсюджених міфів належать: «куріння допомагає сконцентруватися і розслабитися»; «нікотин не змінює свідомість»; «кинути курити дуже просто»; «цигарки не впливають на якість і тривалість життя»; «куріння – чудовий метод для схуднення»; «алкоголь знижує артеріальний тиск»; «якісний алкоголь не шкідливий»; «алкоголь – ліки від застуди»; «наркозалежності можна в будь-який момент позбутися»; «наркотики допомагають знайти спільну мову з людьми, подолати сором’язливість»; «людині, яка вживає наркотичні препарати, відкривається таємничий та захоплюючий світ».

У відеочастині учні мали можливість глибше зрозуміти дію нікотину та інших нейромедіаторів на центральну нервову систему, отримали знання про 3 стадії алкогольної залежності: I – початкова або неврастенічна, II- середня або наркоманічна, III – кінцева чи енцефалопатична.

Лекція була проведена в доступній формі та з прив’язкою до практичних прикладів, тож учні відчули зацікавленість та дізнались багато нового.

Цей урок мав важливе значення для формування здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок серед молоді. Студенти надали учням корисну інформацію, яка допоможе їм зробити свідомий вибір та уникнути негативного впливу шкідливих звичок на їхнє здоров’я та майбутнє.