Меню Закрити

ТНМУ в рамках співпраці з ВООЗ отримав автомобіль екстреної медичної допомоги

У рамках співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я Тернопільський національний медичний університет отримав автомобіль «Toyota Hiace» класу В екстреної медичної допомоги для навчальних цілей. За словами керівника центру симуляційного навчання Галини Цимбалюк, наявність такої машини значно підсилить матеріально-технічну базу вишу і покращить підготовку фахівців з екстреної медичної допомоги під час освоєння навичок з транспортування критичних пацієнтів. Цей автомобіль будуть використовувати під час практичних занять, оскільки в Україні гостро стоїть питання здійснення ефективних міжгоспітальних перевезень і наявність навченого для цього медичного персоналу. Студенти будуть відпрацьовувати навички роботи команди екстреної допомоги в автомобілі, налагодження логістики, використання обладнання.

Автомобіль обладнано небулайзером «Lovtec», пульсоксиметром 3А, глюкометром «YASEE», автоматичним зовнішнім дефібрилятором «Heart guardian», ношами каркасними (2 шт), інфузоматом 3А, дихальним апаратом «EPV 200», ручним відсмоктувачем, шийним коміром, відсмоктувачем електричним 3А PMS-A, ларингоскопом.

Окрім того, також в рамках угоди про співпрацю на базі центру симуляційного навчання відбувається підготовка фахівців з екстреної медичної допомоги (лікарів і фельдшерів) за трьома програмами: «Менеджмент критичного пацієнта і постраждалого з травмою», «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта», «Особливості роботи бригади екстреної медичної допомоги в умовах масового випадку». Відповідно цей автомобіль буде задіяний в навчаннях тих команд, які дали добровільну згоду на роботу на деокупованих територіях.

Попередньо було отримано від ВООЗ транспортний дихальний апарат «Гамільтон-Т1», монітор пацієнта і дефібрилятор з функцією кардіостимуляції, пристрій для механічної компресії грудної клітки, які вже використовуються в начальному процесі. Це обладнання дає можливість команді з обмеженим кадровим ресурсом надавати допомогу пацієнту з раптовою зупинкою кровообігу. Викладачі і інструктори будуть синхронізувати використання отриманого обладнання в автомобілі екстреної допомоги, щоб студенти, курсанти могли освоювати навички роботи з цим обладнання безпосередньо в кареті швидкої допомоги.

Також автомобіль використовуватимуть під час навчання парамедиків, студентів медичного факультету.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.