Багатий на залізо аґрус

Аґрус ще називають північним виноградом. Але ворсисті ягідки варто цінувати не лише за смак, а й за їх оздоровчі властивості. За вмістом біологічно активних речовин аґрус перевершує малину, вишні, навіть яблука.

Плід в аґрусу – соковита ягода, зеленувата чи жовтувата, чи забарвлена в червонуватий колір, з твердою зовнішньою оболонкою, заповнена драглистою речовиною з численним насінням. В ягодах міститься до 13,5% цукру, органічні кислоти, вітаміни групи В, каротин, солі калію, кальцію, фосфору, міді. Навіть недозрілі ягоди аґрусу дуже корисні.

Тільки-но з’являються зелені кислі-кислі ягідки, як кмітливі господині замість оцту кладуть їх до страв: у салати, борщі. Кислинка дуже приємна, страви смачні й вітаміни вже є (хоча в дозрілому аґрусі вдвічі більше аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, ніж у недозрілому). За вмістом заліза аґрусу поступаються яблука, малина, айва, вишні.

Ця ягода містить багато мінеральних речовин, як-от калій, який дуже потрібен судинам, серцю, усуває набряки. Є в аґрусі йод, вкрай потрібний для нормального функціонування щитоподібної залози. А ще міститься марганець, цинк.

Свіжі ягоди аґрусу, а також варення й джеми з них багаті на залізо, тому корисні в разі недокрів’я, занепаду сил, за гастритів зі зниженою кислотністю.

Хто страждає від геморою, використавши аґрусовий сезон, відчує значне поліпшення. Ягоди згодяться й для того, щоб припинити кровотечі, налагодити роботу місячних.

Наші бабусі давали свіжі ягоди дітям, які відставали в рості та розвитку. Помічний аґрус і в разі хвороб серця, гіпертонії, атеросклерозу, ожиріння. Має м’яку проносну дію, що важливо для тих, хто страждає від закрепів. Дехто з народних цілителів радить вживати свіжі ягоди аґрусу по 100 г тричі на день як жовчогінний та сечогінний засіб.

Зазвичай з оздоровчою метою сік аґрусу п’ють по пів склянки тричі на день до їди. Щодо освітленого аґрусового соку, то через велику кількість пектинів в ягодах без попередньої обробки його дуже важко отримати. Можна приготувати дуже смачні й не менш повноцінні за оздоровчими властивостями соки з м’якоттю. Трішки проварені ягоди перетирають через сито й на дві склянки отриманого соку додають 1 склянку 25% цукрового сиропу. Суміш кип’ятять на слабкому вогні 10 хв. і відразу ж розливають у слоїки способом гарячого розливу.

До речі, пектин сприяє виведенню з організму радіонуклідів, що є актуальним для мешканців України.

Аґрусовий соус

З цих непоказних ягідок можна приготувати смачний вишуканий соус. Узяти порівну аґрус і часник, почистити, помити, змолоти на млинку для м’яса (подрібнити блендером) і перетерти через сито чи друшляк з малими отворами, щоб видалити кісточки. Додати до смаку солі й отримаємо пікантну суміш. Зберігати часниково-аґрусовий соус краще в холодильнику, а можна поварити протягом 10 хв. і закрити металевими кришками у слоїки. Вживати як приправу до різних страв, мастити на канапки тощо.

Такий соус корисний для гіпертоніків, людей, які перенесли інфаркт, інсульт, хворіють на стенокардію, скаржаться на погану пам’ять. Здоровим людям варто їсти такий соус як джерело вітамінів.

Незважаючи на корисні властивості аґрусу, є й застереження: він протипоказаний за виразки шлунка у стадії загострення, у разі колітів та ентеритів.

Королівське варення

Складники: аґрус – 1 кг, цукор – 1 кг, горілка – 50 мл, листя вишень – 100 г, ваніль – 0,5 ч. л., лимон – половина, чищені волоські горіхи – пів склянки.

  1. Почистити ледь недостиглі ягоди за допомогою шпильки для волосся чи навіть скальпеля, вийнявши насіння. Ягоди помити до й після чищення. Кожну ягідку начинити шматочком підсмаженого волоського горіха чи просто покласти в кожен слоїк жменьку горіхів.
  2. У чисті слоїки покласти ягоди, перешаровуючи їх чистими вишневими листочками й шматочками лимона. Залити слоїки з аґрусом і листям окропом на 6 годин.
  3. Воду злити та зварити на ній сироп. У сироп додати ваніль і горілку.
  4. У гарячий сироп викласти спочатку лише ягоди. Через 10 хв. додати листя. Варити ще три хвилини. Ягоди мають стати прозорими.
  5. Розкласти варення у слоїки (вишневе листя та щавель можна теж покласти у слоїк, вони просочуються цукром і бувають дуже смачними) та закрити посудину металевими кришками.

Підготувала Лілія БАСК