Перейти до вмісту

24 серпня Україна відзначає 32-й Днь Незалежності у своїй історії та другий — за період повномасштабної війни з росією. Сотні тисяч українців захищають свою державу та її суверенітет на фронті, щоб ми знову могли святкувати цю дату.

Україну не знищили війни, багатовіковий духовний геноцид, голодомори та репресії. Здобудемо перемогу і цього разу та будемо дотримуватися обраного власного курсу розвитку, відстоюватимемо свій європейський вибір та загальнолюдські демократичні цінності.

Нехай це свято, День Незалежності України, вселяє гордість за величний український народ, нашу країну, об’єднує всіх українців, дарує усім нам світлі надії, щоденні звершення та впевненість у завтрашньому дні. 

Із цієї нагоди у бібліотеці ТНМУ розгорнуто книжкову виставку «Україна у нас одна!», яка  допоможе дізнатися більше про Україну, її народ та його героїчний шлях до здобуття незалежності, познайомитися з ключовими подіями нашої історії та легендарними особистостями нашого минулого.

Бойко, О. Д. Історія України [Текст] : [навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів] / О. Д. Бойко. – 2-ге вид., доп. — Київ : Академвидав, 2004. — 656 с.

Це друге видання посібника, який за нетривалий час здобув неабияку популярність у вищій школі. Студентів і викладачів приваблювали не тільки його компактність, лаконічність, а передусім концептуально-смислова самодостатність.

Субтельний, О. Україна. Історія [Текст] / О. Субтельний ; пер. з англ. Ю. Шевчук. — 2-е вид. — Київ : Либідь, 1992.

Підручник української історії нерадянського штабу, за яким навчалося не одне покоління вітчизняних студентів. Підручник є справжньою класикою навчально-історичної літератури та перевидався десятки разів.

Духовна велич України [Текст] : науково-публіцистичний збірник / упоряд.: І. Новиченко, Т. Кондратенко, А. Негрієнко. — Київ : Просвіта, 2004. — 248 с.

Мета даного видання — розкриття могутнього інтелектуального й духовного потенціалу української нації, висвітлення іі ролі у світовій історії, ознайомлення широкого загалу з неоціненним внеском, який зробили українці у культурній і науково-технічний розвиток людства.

Рахманний, Р.Роздуми про Україну [Текст] : вибрані есе та статті 1945-1990 / Р. Рахманний ; упоряд. Л. Федорук. — Київ : Вид-во Товариство “Просвіта”, 1997. — 692 с.

Книжка репрезентує доробок визначного публіциста, лауреата Шевченківської премії Романа Рахманного. У поданому виданні представлено вибрані твори науковця за півстоліття його творчої діяльності. Найцінніше у статтях Романа Рахманного – обрії світобачення, масив фактів і арґументів, забезпечених широкою ерудицією у сфері політики, історії та культури.

Червяк П. І. До концепції українського світу: записки пересічного українця : нарис / П. І. Червяк. — Київ : Фенікс, 2020. — 112 с.

Книга містить аналіз чинників формування українського світу, який базується на українській мові і культурі, етнічній та суспільно-політичній українській ідентичності, спільній історичній пам`яті і суспільних ідейних передумовах існування та розвитку українського суспільства через сприйняття історичного минулого і перспективного бачення майбутнього.

Червяк П. І. До концепції українського світу: записки пересічного українця : нарис / П. І. Червяк. — Київ : Фенікс, 2020. — 112 с.

Книга містить аналіз чинників формування українського світу, який базується на українській мові і культурі, етнічній та суспільно-політичній українській ідентичності, спільній історичній пам`яті і суспільних ідейних передумовах існування та розвитку українського суспільства через сприйняття історичного минулого і перспективного бачення майбутнього.

Червяк, П. І. До питання усвідомлення української ідентичності: нотатки небайдужого : нарис / П. І. Червяк. — Київ : Фенікс, 2020. – 52 с.

Книга містить аналіз передумов щодо усвідомлення української ідентичності. Досліджені групи населення України відповідно до самоідентифікації та відношення до української державності.

Панчишин, В. Молитви за кращу долю українського народу [Текст] : до 1025-ліття з нагоди Хрещення Русі-України / В. Панчишин. — Дрогобич : Релігійне видавництво “Святих Володимира та Ольги”, 2013. — 128 с.
Книга містить молитви автора та визначних діячів Христової Церкви за благословення Господнє для українського народу. Подано низку статей на релігійно-патріотичну тематику церковних ієрархів, а саме про суспільно-політичну ситуацію в Україні у світі.

Шкляр, В. Залишенець. Чорний ворон [Текст]

/ В. Шкляр. — Харків : Клуб семейного досуга, 2011. — 381 с.

Історичний роман «батька українського бестселера» Василя Шкляра, який вийшов у 2009 році під назвою «Чорний ворон» у київському видавництві «Ярославів Вал» та «Залишенець» у харківському «Клуб сімейного дозвілля», відображає один з найдраматичніших періодів історії.

В основу авторського опису боротьби повстанців проти «червоної чуми» у 20-х роках лягли численні історичні свідоцтва та документи (в т.ч. з розсекречених архівів КДБ). А 15 років роботи над романом не пішли прахом і сьогодні ця книга – один із кращих і найрезонансніших творів часів Незалежної України.

Шкляр, В. Маруся [Текст] : роман / В. Шкляр. —- Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. — 320 с.

Тендітна золотоволоса дівчина народилася для щастя, але бурхливий 1919 рік — один із найдраматичніших в історії України — покликав її до боротьби за волю Вітчизни. Після загибелі братів, повстанських отаманів, шістнадцятирічна гімназистка Саша Соколовська стає на чолі тисячного війська. Відтепер вона отаман Маруся. На шлику її козацької шапки напис «Смерть ворогам України!» Та навіть у вирі кривавих подій доля дарує їй щире кохання і шанс зберегти життя…