Перейти до вмісту

Микола Амосов – людина, що випередила час

    «Хірургія була моїм стражданням i щастям»
    Амосов М. М.


    6 грудня виповнюється 110 років від дня народження хірурга-кардіолога, письменника, автора новаторських методик в кардіології, автора дискусійних
    робіт з геронтології, проблем штучного інтелекту і раціонального планування суспільного життя Миколи Михайловича Амосова (1913–2002).
    Амосов – лікар, який врятував життя тисячам людей. Його головною зброєю був скальпель. Операції на стравоході, легенях, і особливо на серці він
    робив при загрозі життю пацієнтів, часто в умовах, коли ніхто інший їх зробити не міг. Амосов – остання надія для мільйонів. Він не завжди перемагав смерть, але завжди боровся до останнього.
    Микола Амосов – автор понад 400 наукових робіт, включаючи 19 монографій. Ряд монографій перевидані в США, Японії Німеччині, Болгарії.
    Микола Михайлович був блискучим хірургом, вченим, яскравою, талановитою людиною, чий геній випередив його час. Він ніколи не залишався байдужим до проблем держави, нації, окремої людини. Світла пам’ять про академіка М. М. Амосова назавжди залишиться в серцях його учнів, співробітників, багатьох тисяч врятованих хворих, всіх, кому пощастило зустрічатися з цією чудовою людиною.
    У 2003 році Інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України присвоєно ім’я академіка Миколи Михайловича Амосова.

    До 110-річчя видатного вченого в бібліотеці ТНМУ розгорнуто виставку “Микола Амосов – людина, що випередила час”

    Переглянути виставку