Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у 46-му міжнародному симпозіумі щодо ефірних олій

Симпозіум з ефірних олій відбувся у Любліні (Польща) 13-16 вересня цього року на базі кафедри фармакогнозії з лабораторією лікарських рослин Люблінського медичного університету.

Захід був присвячений:

– обговоренню найновітніших результатів наукових досліджень, обміну інформацією щодо компонентного складу ефірних олій офіцинальних та неофіцинальних видів рослинної сировини, актуальних проблем дослідження фармакокінетики й фармакодинаміки терпеноїдів (в тому числі, механізмів алергогенності деяких компонентів ефірних олій), органічного синтезу терпеноїдів, питань поширення та застосування ефірних олій та летких сполук природнього походження в медичній практиці та інших галузях господарства;

– демонстрації та обговоренню сучасних хроматографічних приладів та лабораторного обладнання для аналізу компонентного складу ефірних олій;

– демонстрації продукції з вмістом ефірних олій провідних підприємств – виробників фармацевтичної і косметичної продукції Польщі та Узбекистану.

На симпозіумі були присутні 130 учасників із 29 країн світу, були представлені 26 лекційних доповідей та 101 постерна презентація. Тези доповідей опубліковано в збірнику тез.

фото 3

Проф. Марчишин С.М. з делегатами з Болгарії Антонеллою Трендафіловою та Мілкою Тодоровою (Institute of Organic Chemistry with Centre of Phytochemistry of Bulgarian Academy of Sciences, Laboratory “Chemistry of Natural Products”)

Організаторами конференції були: Люблінський медичний університет, кафедра фармакогнозії з лабораторією лікарських рослин, Польська Академія наук. Підтримку в організації симпозіуму надали Міжнародна федерація ефірних олій і ринку ароматичних сполук, Польська асоціація ароматерапії та Відділ рослинних препаратів Польського наукового товариства.

Міжнародний симпозіум по ефірних оліях проходить в країнах Європи щорічно, починаючи з 1969 року. Президент організаційного комітету цьогорічного симпозіуму в Польщі Dr. Agnieszka Ludwiczuk – доцент кафедри фармакогнозії з лабораторією лікарських рослин Люблінського медичного університету.

фото 1

Проф. Марчишин С.М., Prof. dr hab. Kazimierz Głowniak, Dr. Agnieszka Ludwiczuk, Зарічанська О.В.

Доповідачами пленарних лекцій були всесвітньовідомі спеціалісти та молоді вчені з Європи (Австрії, Німеччини, Бельгії, Хорватії, Угорщини, Франції, Сербії, Польщі, Італії, Словаччини), Азії (Японії, Туреччини, Сирії), з Африки (Південноафриканської республіки та Намібії), з Америки (Сполучених Штатів Америки). Головували на пленарних сесіях провідні вчені Європи (Італії – Patrizia Rubiolo, Paola Dugo, Норвегії – Jan Karlsen, Австрії – Gerhard Buchbauer, Угорщини – Eva Nemeth-Zamborine, Польщі – Tomasz Ligor, Stanislaw Lochynski, Kazimierz Glowniak, Wladyslaw S. Brud, Францї – Nicolas Baldovini),  Африки (ПАР – Alvaro V. Vilioen) та Азії (Туреччини – K. Husnu Can Baser, Fatih Demirci).

У складі делегації від ТДМУ імені І.Я. Горбачевського участь у симпозіумі взяли завідувач кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою, проф. С.М. Марчишин та здобувач кафедри, асистент кафедри фармацевтичної хімії  Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова О.В. Зарічанська, які представляли стендову доповідь на тему «Дослідження ефірної олії коренебульб, квіток і листків видів роду Лілійник (Hemerocallis L.)».

фото 2

Практичним завданням симпозіуму було поширення та обмін інформації щодо виділення, ідентифікації, підтвердження структури і динаміки синтезу та накопичення рослинами природних летких сполук, метаболізму  компонентів ефірних олій та їх впливу на фізіологічні процеси в організмі людини.

Також обговорювалися питання стандартизації лікарської рослинної сировини з вмістом летких сполук та ефірних олій згідно з вимогами Європейської Фармакопеї та міжнародних стандартів якості.

         Під час симпозіуму піднімалися такі важливі наукові та соціальні питання, як збереження природних ресурсів та пошук нових перспективних видів рослинної ефіроолійної сировини.

Учасники симпозіуму могли відвідати виставку сучасних хроматографічних приладів та лабораторного устаткування світових фірм, а також рослинних препаратів з вмістом ефірних олій, що представлені на фармацевтичному ринку Польщі та Узбекистану.

Отримані в результаті участі в симпозіумі інформація та досвід будуть використані:

– у навчальному процесі під час читання лекцій та при проведенні практичних занять з фармакогнозії та фармацевтичної ботаніки, у науково-дослідній роботі кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою ДВНЗ «Тернопільский державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України».

IMG_20150914_102756

– у налагодженні контактів з науковцями науково-дослідних та навчальних закладів країн Європи, Америки, Азії та Африки.

– для публікацій у фахових виданнях, присвячених актуальним проблемам фітохімічного дослідження.

Інформацію подала професор Світлана Марчишин.