Меню Закрити

В ТДМУ відзначили 150-у річницю з дня народження Андрея Шептицького

Минулого тижня викладачі і студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського зустрілися з єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Української Греко-Католицької Церкви Теодором з нагоди відзначення 150-річчя з дня народження Митрополита Української Греко-Католицької церкви Андрея Шептицького.

IMG_9186

Попередньо духовні отці – владика Теодор і отець Іван Січкарик – поспілкувалися з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою. Очільник вишу запропонував їм тісніше співпрацювати в напрямку виховання майбутніх медиків в розрізі християнського вчення про любов до ближнього.

Zustrich-z-yepyskopom-15117467 Zustrich-z-yepyskopom-15117468

Зустріч викладацького і студентського колективу ТДМУ з владикою розпочалася з молитви студентів Тернопільської вищої духовної семінарії імені Й.Сліпого. Після цього ректор Михайло Корда відрекомендував поважних гостей і звернувся до всіх присутніх з пропозицією зробити духовні зустрічі в університеті традиційними.

Zustrich-z-yepyskopom-15117480

«Сьогодні приємно бачити те, що така велика кількість молоді зібралася не на концерт чи дискотеку, а на духовну бесіду, присвячену видатній людині, яка присвятила все своє життя служінню людям і Богу. Андрей Шептицький був не тільки духовним сподвижником в Західній Україні, він ще й був справжнім патріотом своєї землі і її вірним сином. Єпископ Тернопільський і Зборівський, владика Теодор розповість вам детальніше про цю непересічну особистість. Зі свого боку хочу сказати, що цією зустріччю ми започаткуємо традицію духовного спілкування в нашому університеті. Усіх, хто відчуватиме потребу поговорити з духовними авторитетами, священиками, запрошую приєднуватися до цієї ініціативи.

Zustrich-z-yepyskopom-15117496 Zustrich-z-yepyskopom-15117517 Zustrich-z-yepyskopom-15117518 Zustrich-z-yepyskopom-15117522

На мою думку професія лікаря і медсестри, завжди передбачає мати в серці доброту, милосердя і духовність. Ви, як ніхто, повинні плекати в своїй душі любов до ближнього. І сьогодні ви маєте всі можливості, аби на прикладі відомих світочів в нашій історії вчитися бути милосердними, мислити глобально.  Ще під час мого навчання у школі ім’я Андрея Шептицького було під строгою забороною. Про нього можна було згадувати лише в негативному контексті. Зі здобуттям незалежності  в Україні почали відкривати велич цієї постаті. Андрея Шептицького можна охарактеризувати одним змістовним словом – праведник», – зазначив Михайло Корда.

Zustrich-z-yepyskopom-15117511

Zustrich-z-yepyskopom-15117530 Zustrich-z-yepyskopom-15117548 Zustrich-z-yepyskopom-15117572

Єпископ Тернопільський і Зборівський, владика Теодор розповів про митрополита УГКЦ у досить цікавому форматі. Він розкрив його постать на прикладі становлення людини від навчання до самопожертви як духовного діяча. Цього дня в залі не було жодної особи, яка б не знайшла для себе мудрої настанови у житті з озвучених висловлювань відомого духовного сподвижника.

Андрей Шептицький за час свого служіння значно розбудував Греко-Католицьку Церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Як галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму.

Zustrich-z-yepyskopom-15117587

Це була глибока освічена людина, відома не тільки духовною діяльністю. Митрополит мав ґрунтовні знання в багатьох галузях, зокрема економіці. Андрей Шептицький щиро вболівав за економічне процвітання рідного краю. Саме тому і сприяв розвитку кооперації в Західній Україні. Її він вважав порятунком для українських селян: «Лучіться разом, заводіть по ваших селах крамниці християнські, шпихлярі громадські і всякі інші пожиточні установи». Вона ж бо об’єднувала в собі економічну діяльність і суспільний рух, саме тому стала основою творення модерного українського суспільства.

Концепція кооперації знайшла чимало прихильників по обидва боки Дніпра, адже за умов відсутності державності українці не мали на кого розраховувати у питаннях фінансової підтримки, тож механізм самоврядованої громадської каси ідеально відповідав запитам часу.

Zustrich-z-yepyskopom-15117524

Одним із перших цей рух почав розвивати Андрей Шептицький, який в 1903 році домовився з австрійським урядом про виділення 4 мільйонів крон на розвиток сільського господарства під пільговий кредит – 2% річних. Духовний лідер Галичини прагнув об’єднати українців і навчити їх заробляти самостійно. Відтак кооперативи «Маслосоюз» і «Центросоюз» контролювали 50% всього експорту до Польщі. Українська продукція користувалася попитом в Німеччині, Австрії, Угорщині. Та й сьогодні це питання є досить актуальним, а девіз кооперативного руху «Свій до свого по своє» спонукає вкотре задуматися над необхідністю єдності і спільної праці на благо країни.

Зустріч організував Центр виховної роботи і культурного розвитку ТДМУ.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.