Меню Закрити

Науково-краєзнавчий гурток ТДМУ «Терполяни» відсвяткував п’ять років своєї діяльності

Науково-краєзнавчий гурток Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського «Терполяни» з нагоди п’ятиріччя своєї діяльності у залі університетської бібліотеки організував урочисте засідання, в якому взяли участь декани факультетів ТДМУ, викладачі, представники міської влади та обласної організації Національної спілки письменників України, а також народний депутат Михайло Головко і депутат обласної ради Богдан Бутковський.

DSC_2214 DSC_2220 DSC_2222

DSC_2365

Присутніх привітав керівник гуртка, доцент кафедри філософії та суспільних наук Леонід Кравчук, який розповів про творчий доробок «Терполян». Упродовж цього часу опубліковано п’ять книг, написаних студентами. Видання «Історія роду – історія краю» Ігоря Оренчука стало першою ластівкою у діяльності гуртка. Далі були збірки віршів «Жасмин», «Калина», до яких увійшли поетичні напрацювання талановитих студентів нашого університету. Цього року «Терполяни» зреалізували новий проект – видали збірку «Явір».

Леонід Васильович  подякував усім, хто зробив внесок до скарбнички культури нашого краю.

DSC_2233

DSC_2235 DSC_2236 DSC_2238 DSC_2241

Студентів і викладачів, які сприяли створенню науково-краєзнавчого гуртка, привітав депутат Верховної Ради України Михайло Головко. Він наголосив на важливості знання рідної історії та культури, популяризації духовних цінностей нашого народу, його звичаїв і традицій. Михайло Головко привіз в подарунок чимало нових видань в комплекті з новою книжковою полицею, яку гуртківці вирішили передати бібліотеці ТДМУ. Її директор Олена Проців подякувала за подарунок.

DSC_2259

DSC_2265  DSC_2299 DSC_2300

Згадуючи історію створення гуртка «Терполяни», завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін, професор Ірина Мельничук зазначила, що спершу до нього входило приблизно 15 студентів, а сьогодні – е вже чималий колектив обдарованої молоді. Сюди приходять за покликом душі, щоб долучитися до творчості, поділитися своїм натхненням, любов’ю до української мови, культури.

DSC_2268

DSC_2284 DSC_2286

«Символічно, що святкове зібрання з нагоди  5- річчя заснування  гуртка відбувається в бібліотеці, – зазначив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Бібліотека завжди була і залишається центром просвітництва, осередком поширення знань, цікавої інформації. Мені приємно бути тут разом з вами.  Студенти ТДМУ –  майбутні лікарі, які належать до нового покоління інтелігенції і, за словами патріарха Йосифа Сліпого, є мозком нації. В минулі часи товариства «Поділля», «Січ», інші сприяли розвитку освіти і патріотизму молоді. А нині, я впевнений, ви відчуваєте свою приналежність до великого українського суспільного руху, продовжуючи славні традиції. Тож успіху вам в усіх починаннях.

DSC_2337

DSC_2309 DSC_2382

DSC_2291 DSC_2319 DSC_2323 DSC_2314

Натхнення в навчанні і творчості побажали «Терполянам» заступник декана факультету іноземних студентів, доцент Олена Покришко, директор навчально-наукового інституту моделювання та аналізу патологіних процесів, поет і краєзнвець Валерій Дідух, голова Тернопільської організації Національної спілки письменників України Олександр Смик, відомий поет і публіцист Володимир Барна.

DSC_2359 DSC_2361 DSC_2362 DSC_2363 DSC_2404 DSC_2406

Звучали і музичні вітання, а також вірші. Авторську поезію читали студентки першого курсу медичного факультету Оксана Велиган, Марія Кос та студентка другого курсу медичного факультету Марія Чумадевська. У ролі ведучої була студентка першого курсу медичного факультету Оксана Грам’як.

DSC_2418 DSC_2419 DSC_2422 DSC_2445

На завершення керівник гуртка подякував усім, хто підтримав творчі починання «Терполян» і, насамперед, ректору ТДМУ, професору Михайлу Корді за сприяння в розвитку  творчих здібностей студентів.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.