Меню Закрити

ТДМУ підписав угоду про співпрацю з колегами з Аргентини

У Тернополі з робочим візитом 27 серпня цього року перебувала делегація Республіки Аргентина, в рамках якого відбулася низка зустрічей. Ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда, голова Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці та відомий нейрохірург Петро Лилик і віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура підписали тристоронню угоду про співпрацю.

DSC_5600

Зазначимо, що Петро Лилик – аргентинський нейрохірург-новатор українського походження, засновник і директор Інституту внутрішньосудинної хірургії та інтервенційної радіології «ENERI» м.Буенос-Айрес. Народився у родині українських емігрантів. В 1974 році закінчив факультет медицини Університету міста Буенос-Айрес. Член Світової федерації інтервенційної та терапевтичної нейрології, Латиноамериканської федерації нейрохірургії, Першого міжнародного центру нейросудинних хвороб (м.Сан-Франциско, США), член-кореспондент Союзів нейрохірургії Чилі, Мексики, Уругваю та Венесуели. Почесний член Асоціації нейрохірургії Аргентини, засновник та колишній президент Асоціації діагностичної та терапевтичної нейрорадіології Аргентини. Нагороджений відзнакою Президента України — орденом «За заслуги» 3-го ступеня. Автор понад 120 публікацій з нейрохірургії, професор факультету медицини Університету м. Буенос-Айрес (Аргентина), університетів м. Сан-Франциско та м. Лос-Анджелес (Каліфорнія, США).

DSC_5606

Під час зустрічі з аргентинськими колегами ректор ТДМУ, професор Михайло Корда зазначив, що «університет зацікавлений у міжнародних зв’язках з цією країною. Ми співпрацюємо з 40 університетами Європи, Канади, США, Малайзії, низки азійських країн, а ось з Республікою Аргентина лише сьогодні уклали угоду. Ми зацікавлені в обміні студентів та стажуванні наших викладачів у медичних і наукових установах Аргентини. До речі, українська діаспора найчисельніша і найпотужніша у світі. Вона дуже допомагає своїй країні. Ми маємо тісні зв’язки з діаспорянами у США та Канаді, постійно відчуваємо їхню підтримку. Сподіваємося і на плідну співпрацю з діаспорою Аргентини».

DSC_5720

DSC_5519

Зі свого боку голова Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці Петро Лилик наголосив на тому, що вихідців з України в Аргентині є більше 300 тисяч осіб і всі вони люблять рідну країну, пишаються тим, що є українцями. «Ми не думаємо про те, що нам дає Україна, а працюємо над тим, що ми можемо дати своїй країні. Я з радістю прийму студентів з медичного університету в своїй клініці і потурбуюся, щоб вони мали стажування і в інших медичних закладах. Хочу, щоб вони здобували важливий практичний досвід і розвивали медичну галузь в Україні», – додав Петро Лилик.

DSC_5749

Михайло Михайлович детально ознайомив гостей з діяльністю університету, його досягненнями і матеріально-технічною базою.

DSC_5561

Також цього дня заслужений діяч науки і техніки України, лауреат державної премії в галузі науки і техніки, професор кафедри  хірургії навчально-наукового інституту післядипломної освіти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевского Володимир Бігуняк презентував вироби медичного призначення, зокрема ліофілізовані ксенодермоімплантати (шкіра свині для лікування опіків і ран), силіковані пластини для профілактики і лікування рубців та ліофілізовані керотоксеноімплантати.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.