Меню Закрити

У ТДМУ визначили переможців першого Всеукраїнського чемпіонату з домедичної допомоги

Насиченим і цікавим для всіх учасників став перший Всеукраїнський чемпіонат з домедичної допомоги «Знай. Вмій. Врятуй», який зібрав молодь з різних міст України з метою перевірити свої вміння та навички з порятунку життя людей. Отже, 29 жовтня навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського перетворився на стратегічний плацдарм юних рятувальників. Нагадаємо, що ініціаторами і організаторами чемпіонату стали студенти ТДМУ, які є сертифікованими інструкторами з домедичної допомоги і членами молодіжного осередку Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги. Для них вміти врятувати життя людини і навчити цьому інших є своєрідною місією, яку вони з гідністю виконують упродовж останніх двох років. Наші активісти провели не один десяток тренінгів для всіх бажаючих, брали участь у змаганнях бригад екстреної допомоги і поверталися з них з перемогою. До оргкомітету чемпіонату увійшли Анастасія Гудима, Денис Кошарський, Ігор Бигар, Петро Ваховський, Ірина Кулинич, Катерина Воробець. Також багато наших майбутніх медиків було залучено в ролі позорантів. Потрібно зазначити, що вони відмінно справилися з поставленими завданнями і дуже реально відтворювали психічні та фізичні стани потерпілих.

med_3087 med_3090 med_3092 med_3141

На чемпіонат приїхало двадцять команд по три учасники в кожній. Чимало викладачів і наставників прибуло, аби підтримати своїх вихованців, набратися нового досвіду, пересвідчитися в об’єктивності оцінювання. За першість змагалися студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, Вінницького національного медичного університету iмені М.Пирогова, Івано-Франківського національного медичного університету, Одеського національного медичного університету, Буковинського державного медичного університету, Тернопільського медичного коледжу, Кременецького медичного училища імені А.Річинського, Чемеровецького медичного коледжу (Хмельницька область), Дубенського медичного коледжу, Рівненського державного базового медичного коледжу та Хмельницького базового медичного коледжу. Свої команди для участі в змаганнях делегували громадські організації «Червоний Хрест» та «Молода Просвіта». Обов’язковою умовою до всіх учасників було те, аби жоден з них не був інструктором з домедичної допомоги.

med_3189

med_3154 med_3173  med_3192 med_3207

Під час урочистого відкриття чемпіонату всіх присутніх від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди привітав проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан. Він побажав кожному максимально продемонструвати свої знання та вміння, провести змістовно час і отримати нових друзів та однодумців. «Використайте кожну хвилину з користю для себе, адже в ході чемпіонату ви ще й вчитеся, отримуєте поради і рекомендації від досвідчених фахівців. Ми завжди раді бачити вас у гостях нашого університету!», – додав Степан Йосипович.

med_3146

Під час відкриття чемпіонату завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима наголосив на тому, що з минулого року в вищих навчальних медичних закладах було впроваджено предмет «Домедична допомога в екстремальних умовах», що дає можливість молоді краще освоїти практичні навички порятунку життя людей. Водночас, як зазначив Арсен Арсенович, в ТДМУ студенти вирішили об’єднатися в молодіжний осередок Всеукраїнської ради реанімації, щоб спільно пропагувати вміння надавати домедичну допомогу.

med_3202

med_3102 med_3104 med_3125 med_3306 med_3307 med_3309

Голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги, керівник навчально-тренувального відділу Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Віталій Крилюк звернув увагу на те, що захід набув більшого масштабу, ніж це планувалося на початках. Окрім того, за його словами, Тернопільщина завжди започатковує ті події, які потім набувають всеукраїнського значення. «Ви перші в Україні проводите такий конкурс. Дуже приємно, що на нього надихнув Арсен Гудима та його вихованці і помічники – студенти ТДМУ. Вірю в те, що наступного року  підключиться ще більша кількість людей», – додав пан Віталій.

med_3213 med_3243 med_3251 med_3278 med_3282

med_3287

Перед стартом учасники чемпіонату отримали можливість послухати коротку наукову доповідь про використання джгутів і турнікетів від асистента кафедри медицини катастроф і військової медицини Віктора Шацького, з якої можна було почерпнути практичні знання і застосувати їх під час виконання конкурсних завдань.

med_3379 med_3398 med_3404 med_3408 med_3464 med_3470

Загалом команди демонстрували свої вміння упродовж десяти конкурсів – «Заспокій мене», «Якір», «ББС», «Трикутник кохання», «Посудомийка», «Тестування», «Юний орел», «Масовка», «Умілі ручки», «Новий поворот». До організації завдань наші студенти підійшли творчо і вже у назві дали підказку командам, що їх може очікувати. Наприклад, у конкурсі «Заспокій мене» потрібно було вміти не тільки надати допомогу дівчатам, які травмували одна одну, а й заспокоїти ту, яка перебувала у стані психічного збудження.  У цьому випадку треба було застосувати і психологічні навички.

med_3738 med_3733 med_3729 med_3702 med_3701 med_3586 med_3613 med_3630 med_3641 med_3660 med_3560

med_3963 med_3972 med_3975 med_4040 med_4076 med_4118 med_4130 med_4337 med_4381 med_4423

Фактично майже у кожному завданні команди змушені були відрізняти тих потерпілих, які найбільше потребують допомоги, заспокоїти тих, хто панікує, але менш травмований. Усі завдання сформовані були основі на життєвих випадків, які траплялися в професійній діяльності лікарів швидкої допомоги чи рятувальників. Звичайно, не обійшлося на чемпіонаті без завдання з великою кількістю потерпілих. За сценарієм один зі студентів приніс на заняття гранату і внаслідок необережного поводження трапився вибух. Команди повинні були посортувати потерпілих за ступенем отриманих травм, по можливості надати першу допомогу, викликати бригаду екстреної допомоги і простежити за всіма до приїзду медиків.

med_3504 med_3515 med_3530 med_3542

med_3765 med_3814 med_3822

У конкурсі «ББС» учасники мали проявити і громадянську позицію, адже збиття пішохода є ще й кримінальною відповідальністю. Потрібно було детально розпитати свідка події, який від побаченого вів себе дещо збуджено, і викликати поліцію. Звичайно, треба було надати і першу допомогу потерпілому.

med_4143 med_4151 med_4187 med_4204 med_4262 med_4270 med_4305 med_4330

Головним суддею змагань був голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги, керівник навчально-тренувального відділу Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Віталій Крилюк. До складу журі також увійшли завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима, асистенти цієї кафедри Віктор Шацький та Мирослав Бойчак, лікар і представник громадської організації «Білі берети» Юрій Свідерський, лікар-кардіолог Заліщицької центральної районної лікарні Галини Цимбалюк, яка є чемпіоном України і Європи з швидкої допомоги. До речі, Галина Юріївна приїхала зі своєю командою. До суддівської колегії увійшли і студенти ТДМУІгор Бигар, Денис Кошарський, Тарас Мороз та Василь Кузь.

med_3857 med_3896 med_3898 med_3913 med_4222

Переможці отримали цінні і практичні призи від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги. Загалом кожній команді було подаровано пам’ятні набори для надання першої допомоги.

med_4519 med_4527 med_4535

med_4538

Організатори окремо оцінювали вміння студентів університетів та коледжів. Отже, перше місце серед університетських команд здобули представники ТДМУ – команда «Цимборики» (Михайло Думнич, Ірина Кривокульська, Олена Авєріна), друге місце у команди Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова –  «Тріада життя» (Юрій Василець, Катерина Кущик, Андрій Сидоренко), третє місце виборола команда ТДМУ «Торнадо» (Наргіз Джавадова, Олександр Купець, Володимир Гуцул).

med_4543 med_4550 med_4562

Серед представників медичних коледжів першими стали студенти Тернопільського медичного коледжу – команда «Фенікс» (Софія Барвінська, Христина Стець, Віталія Щепкіна), друге місце здобула команда Кременецького медичного училища імені А.Річинського «Пульс» (Дмитро Голуб, Петро Гетьман, Андрій Гулик) і третє місце в команди Чемеровецького медичного коледжу «Хелпери» (Владислав Бондар, Андрій Бражник, Олеся Миц).

med_4566

Абсолютним переможцем у загальному заліку стала команда Тернопільського медичного коледжу «Фенікс». Потрібно зазначити, що її підготовкою займалися студенти нашого університету. Після вручення нагород з цього приводу представники ТДМУ зазначили, що аніскільки не шкодують, що поступилися абсолютною першістю, бо радіють з того приводу, що змогли бездоганно підготувати вихованців коледжу. І в цьому вони мають рацію, адже добрий той вчитель, учні якого перевершують його самого.

med_4483 med_4492

Цього дня учасники чемпіонату обирали і кращого позоранта змагань. Звичайно, усі виконавці ролей заслуговують на щирі слова подяки і нагороди. Упродовж дня вони неабияк постаралися, аби відтворити максимально реальні умови різних нещасних випадків.

med_4554 med_4569 med_4597 med_4599

Наприкінці змагань голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Віталій Крилюк зазначив, що дуже високий рівень мають команди ТДМУ і медичних коледжів Тернопільської області. Це пов’язано з тим, що упродовж двох останніх років саме в цих закладах активно розвивали домедичну допомогу, шліфували практичні навички. «Я вірю в те, що всі ви, повернувшись додому, станете осередком вивчення азів домедичної допомоги і на наступних конкурсах та чемпіонатах будете здобувати перемоги. Впевнений, що всі наступні подібні заходи будуть більш драйвовими. Хочу сказати, що цей чемпіонат був доволі успішним і маю надію, що кількість його учасників буде постійно зростати, бо порятунок життя людини – це обов’язок кожного з нас», – наголосив пан Віталій.

img_0195 img_0196 img_0199 img_0204 img_0206 img_0212 img_0218 img_0230 img_0231 img_0235

Наступного дня, 30 жовтня, учасники чемпіонату ознайомилися з роботою симуляційного центру нашого університету.

Оргкомітет чемпіонату вдячний партнерам заходу за підтримку. Генеральним меценатом змагань стала компанія КСЕНКО, яка є одним з найпотужніших постачальників обладнання для служби екстреної медичної допомоги та обладнання для навчання. Вона є офіційним представником в Україні компанії «Laerdal», яка виготовляє манекени і муляжі для симуляційного навчання. Вони надійні в експлуатації, максимально реалістично відповідають людській фізіології. До речі, такими симуляторами в основному оснащений Центр симуляційного навчання ТДМУ. Ці ж манекени використовувалися й на етапах чемпіонату. Компанія є надійним партнером і забезпечує ефективне сервісне обслуговування.

med_3131 med_3135

Ще одним партнером змагань стало Тернопільське підприємство «СПАС», яке виготовляє турнікети для зупинки зовнішньої кровотечі. Ці засоби нагадують собою відомий турнікет САТ і мають низку переваг, водночас є значно дешевшими. Кожен з учасників безкоштовно отримав такий турнікет у подарунок. Окрім цього, під час чемпіонату було організовано майстер-клас щодо їх накладання.

До організації заходу також долучилися ТОВ «Микулинецький бровар», корпорація «Юрія-Фарм» – лідер ринку інфузійних препаратів та кращий роботодавець галузі, компанія Вікнар’off (виробник металопластикових конструкцій) та ТОВ «Україна».

Окрему подяку оргкомітет змагань висловлює адміністрації ТДМУ і Студентському парламенту університету.

Про організацію чемпіонату у “Ранку з ТТБ”:

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.