Меню Закрити

ТДМУ посів друге місце серед університетів України щодо прозорості антикорупційної політики

Нещодавно громадська організація «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» оприлюднила на своєму офіційному сайті рейтинг закладів вищої освіти України за Індексом прозорості антикорупційної політики у 2017 році. Цей рейтинг є результатом 9-місячної роботи команди експертів вищезгаданого громадського об’єднання.

Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського посів друге місце серед 202 ВНЗ, які брали участь у дослідженні. Рівень прозорості ТДМУ становить 70,69%, а загальна сума балів – 20,50. Максимальна сума балів, яку міг набрати той чи інший вищий навчальний заклад, становить 29.

Команда громадської організації «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» у 2017 році започаткувала моніторингову кампанію, спрямовану на оцінювання рівня прозорості і ефективності антикорупційних політик українських закладів вищої освіти. В основі методології лежить перевірка фактів дотримання українськими ВНЗ законодавства у галузі запобігання корупції, а також запровадження внутрішніх механізмів антикорупційного комплаєнсу.

Для досягнення мети дослідження було відібрано 202 українські заклади вищої освіти, які увійшли до рейтингу «Топ-200 Україна» у 2016 році.

Потрібно зазначити, що достатньо великий обсяг вибірки українських ЗВО дає можливість вивчати не лише сприйняття адміністраціями ЗВО проблеми корупції, а й реальний досвід превентивно протидіяти її проявам. Вибірка дослідження побудована так, що дає змогу аналізувати дані не лише на рівні України в цілому, а й на рівні кожної області. Опитування в 2017 році проводилося тільки на територіях, підконтрольних уряду України.

Довідка:

Комплаєнс (англ. compliance – згода, відповідність) – у буквальному значенні дія у відповідності до запиту чи вказівки. «Комплаєнс» – це відповідність певним внутрішнім чи зовнішнім вимогам або ж нормам.

Підготовлено за матеріалами результатів дослідження http://europrojects.org.ua/2018/01/21/tiap-2017-1/