Меню Закрити

Студенти ТДМУ розробляли власний проект у рамках Програми сприяння академічній доброчесності

У рамках Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 16-18 вересня відбувся триденний тренінг для представників студентського та викладацького складу ТДМУ, який організовано спільно з представниками проекту «Активні громадяни» (Британська Рада в Україні). Формат тренінгу – марафон (відбувався одночасно у 10 університетах-учасниках  SAIUP  за участі локальних фасилітаторів від Британської Ради). У цьому заході одночасно взяли участь представники Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т.Шевченка, Харківського національного університету імені В.Каразіна, Сумського державного університету, Запорізького національного університету, Тернопільського національного економічного університету, Луцького національного технічного університету, Донецького національного університету, Одеського національного університету імені І.Мечникова, Ізмаїльського державного гуманітарного університету і Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

dsc_1072

Мета тренінгу полягає у сприянні формування студентсько-викладацьких команд для розвитку та поширення політики академічної доброчесності в кампусах університетів; розвиток навичок планування та написання міні-грантів та грантових пропозицій задля їх реалізації в університетах. Після завершення тренінгу учасники зможуть спробувати свої сили в конкурсі на одержання міні-грантів для втілення студентсько-викладацьких проектів «Академічна доброчесність для університетів». Визначення грантів-переможців відбудеться 3 жовтня 2016 року, а реалізація проектів запланована на жовтень-грудень 2016 року.

dsc_0944 dsc_0960 dsc_0987

Фасилітатор програми «Активні громадяни» від Британської ради Марта Томахів розповіла: «Я є членом скаутської організації Пласт, а вона у свою чергу є партнером Британської ради в цьому проекті. Два роки тому працювала в ТДМУ на кафедрі англійської мови, тому моє перебування тут є по-особливому приємним і комфортним. Вступивши до аспірантури, змушена була зайнятися науковою роботою, хоча досі сумую за студентами і колегами. Сьогодні моє завдання – навчити молодих людей бути активними громадянами і брати соціальну відповідальність на себе за те, що відбувається навколо. Ми говоримо про активну громадянську позицію в академічному середовищі. Це стосується доброчесності і того, чому вона важлива під час висловлення своєї власної позиції. Студенти-учасники сьогоднішнього тренінгу готові взяти на себе відповідальність. Сподіваюся, що їм вдасться створити власний проект і виграти фінансування на його реалізацію».

dsc_1048

Студентка четвертого курсу медичного факультету і координатор проекту в ТДМУ серед студентів Ірина Підгайна зазначила, що упродовж цих днів команда майбутніх медиків працюватиме над тим, аби визначити актуальну тему для написання міні-проекту. Наші студенти планують спробувати виграти грантові кошти і втілити свій проект в життя.

dsc_1058

Нагадаємо, що Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського – один з десяти українських вищих навчальних закладів, які беруть участь в Проекті сприяння доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project – SAIUP). Цей проект реалізовується Американськими радами з міжнародної освіти у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та за підтримки Посольства США. Його актуальність пов’язана з тим, що новий закон «Про вищу освіту» заклав основи для університетської автономії, а відповідні підзаконні акти дали змогу університетам впроваджувати академічну, фінансову та кадрову  автономію. Цей час є найкращим для того, щоб поєднати впровадження університетської автономії з розвитком академічної доброчесності в українських ВНЗ.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.