Меню Закрити

Духовні настанови Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука для працівників і студентів ТДМУ

Зустріч Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука з працівниками та студентами ТДМУ з нагоди 60-річчя відбулася 18 лютого 2017 року в актовій залі адміністративного корпусу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

MED_1207 MED_1222 MED_1252 MED_1257

Спілкування з очільником УГКЦ розпочалося з виконання молитви «Отче наш» хором ТДМУ.

MED_1786 MED_1297

До всіх присутніх спершу звернувся ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда.

MED_1310

MED_1416

«У нашому університеті сьогодні відбувається історична подія. Вперше ми приймаємо Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава. Від всього колективу висловлюю щиру подяку Вам за візит і духовну розумову, яка є важливою для кожного з нас. Вас прийшли послухати як викладачі університету, так практикуючі лікарі та студенти. Ми лікуємо фізично, але добре знаємо, що неможливо вилікувати тіло, якщо не вилікувати душу. Саме тому професія лікаря і професія священика взаємодоповнюють одна одну. У цьому розумінні велике значення має виховання духовності у майбутніх лікарів. У нашому університеті з цією метою започатковано і успішно реалізовується проект «Духовні зустрічі». Студенти регулярно зустрічаються з архієреями, священиками, щоб поспілкуватися на важливі духовні теми. Ми знаємо, скільки багато Ви робите для України та Церкви. Вважаємо, що для кожного з нас взірцем мають бути такі моральні авторитети, можна сказати провідники нації, на які можуть рівнятися всі. Вважаємо, що Ви є одним з таких моральних авторитетів. Завдяки Вашій діяльності, а також Блаженнішого Кардинала Любомира Гузара, Блаженнішого Кардинала Йосифа Сліпого, Кардинала Мирослава Любачівського є висока довіра до Української Греко-Католицької Церкви. Переконаний, що сьогодні Ваше слово торкнеться серця кожного присутнього в залі», – зазначив ректор ТДМУ.

MED_1361

Михайло Михайлович запросив до слова Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

MED_1340 MED_1398

«Я сьогодні тут, аби висловити свою повагу українській медицині, адже вам люди довіряють своє здоров’я і життя. Ви робите  одну з найблагородніших справ на цій землі – служите людині. Хочу привітати вас з 60-річним ювілеєм з дня заснування вашого університету. Це особливо важлива дата. Під час святкування ювілею одного з навчальних закладів я почув цікавий вислів: «Дай, Боже, щоб наш університет пережив нас, щоб ми могли його збудувати, розвинути і передати в руки наступних поколінь». Я також вам зичу, щоб ви піднесли університет до нових висот і вашу справу продовжували молоді люди», – зазначив Святослав Шевчук.

MED_1431

Він також додав, що перебуваючи в ТДМУ, почуває себе в колі колег, оскільки ще в юності закінчив Бориславське медичне училище.

MED_1345

«Я мав можливість працювати в відділенні інтенсивної терапії, де отримав важливий життєвий досвід. Водночас скажу, що доля УГКЦ у підпіллі також була тісно пов’язана з медициною. Тоді багато священиків обирали фах лікаря, адже таким чином мали можливість бути поряд з людиною, допомагати їй у важку хвилину і виконувати важливу духовну місію.

 MED_1429 MED_1438

Учора ми відзначали 125-у річницю з дня народження великого учителя і світоча нашої церкви Йосифа Сліпого. В його історії був період також пов’язаний з медициною. Його врятували італійські лікарі від невідомої хвороби. Після того він прожив 21 рік і зробив багато для становлення Української Греко-Католицької Церкви. І якби не це лікарське мистецтво, ми б не мали такої постаті в нашій історії. На мою думку, медицина – це мистецтво», – додав Патріарх.

MED_1449

MED_1440

MED_1435 MED_1444 MED_1446

Щодо збереження здоров’я Блаженніший зазначив, що варто усвідомлювати, що людина є духом у плоті, а відповідно це окремий унікальний світ. На його думку, фаховий лікар сьогодні повинен розуміти, що не можна вилікувати хворобу, приділяючи увагу лише тілу. Це має бути цілісний підхід до людини, бо початок і кінець людського життя тільки в Божих руках. Святослав Шевчук також поділився своїм досвідом з лікарської практики, яка спонукала його до пошуку відповіді на запитання про людське здоров’я і життя.

MED_1530 MED_1533 MED_1675 MED_1816

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви відповів на всі запитання, які ставили йому присутні в залі.

MED_1542

На запитання проректора з наукової роботи, професора Івана Кліща щодо можливості візиту теперішнього Папи Римського до України та надання УГКЦ патріархії, Блаженніший відповів: «Господь Бог цікаво провадив мою долю. У мої 38 років Папа Бенедикт за вибором нашого Синоду покликав мене до єпископського служіння. Тоді це для мене було крахом всієї діяльності – мав покинути викладацьку і наукову роботу та інше. Упродовж року я був наймолодшим єпископом в католицькій церкві, коли прибув до Аргентини я був наймолодшим серед усього священства. Кардинал Хорхе Марія Берґольйо (теперішній Папа Римський) тоді був головою Аргентинського єпископату. Він з перших днів поставився до мене як до свого сина, його двері були завжди відчинені для мене. Він навчив мене бути єпископом. Я йому вдячний, що він досі не змінив свого ставлення до мене. Останній раз я говорив з ним про можливий приїзд до України кілька місяців тому. Це делікатне міжнародне питання. Він дав мені зрозуміти, що він шукає можливості відвідати нашу країну. Я йому сказав, що в нас люди вірять, що коли Папа приїде в Україну, то війна закінчиться. Він дуже вболіває за наш народ. Ми зі свого боку також повинні рости духовно, аби бути готовими до його візиту».

MED_1650

На завершення спілкування Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук благословив усіх присутніх.

MED_1544 MED_1789

На знак подяки хор ТДМУ побажав високоповажному гостю традиційну українську церковну та святкову пісню «Многії літа».

MED_1831 MED_1822

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда вручив Патріарху Української Греко-Католицької Церкви на згадку про Тернопілля подарунки – альбом про відомого барокового скульптора Іоанна Георга Пінзеля, який у 18 столітті жив і працював у Бучачі, а також про інших відомих наших земляків – видатну співачку Соломію Крушельницьку та генія сучасності Івана Марчука.

Михайло Михайлович побажав Блаженнішому здоров’я і наснаги нести пастирський посох упродовж довгих років.

MED_1841

Міський голова Тернополя Сергій Надал також привітав Патріарха Української Греко-Католицької Церкви з перебуванням на Тернопільській землі. Очільник міста подякував від імені всієї громади за подвижницьку духовну діяльність. Сергій Надал також побажав всій університетській родині бути успішними, а також миру, злагоди, благополуччя і рясних Божих благословінь.

MED_1859 MED_1869

Зустріч завершилася виконанням духовного гімну «Боже великий єдиний» хором ТДМУ.

MED_1927

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.