Меню Закрити

Стажування викладача ТДМУ у гематологічній клініці Вроцлавського медичного університету

У рамках співпраці між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського та Вроцлавським медичним університетом викладачі університету стажуються у лікарні університету-партнера. На цей раз десятиденне стажування у польському ВНЗ на базі кафедри і Клініки трансплантації кісткового мозку, дитячої онкології та гематології «Przylądek Nadziei» (м. Вроцлав) пройшла викладач кафедри педіатрії №2 Наталія Лучишин.

image001

У цій клініці, одній з адміністративних структур університетської лікарні Вроцлавського медичного університету, під керівництвом професора Алісії Чібіцкої (prof. Alicji Chybickiej) виконується більше половини всіх трансплантацій кісткового мозку дітям з онкогематологічною патологією з усієї Польщі. «Przylądek Nadziei» щорічно обслуговує понад дві тисячі маленьких пацієнтів.

Під час стажування асистент Наталія Лучишин ознайомилася з організацією надання медичної допомоги дітям з гематологічною патологією та онкологічними захворюваннями на амбулаторному та стаціонарному етапах.

image003

Кабінет лікаря амбулаторного прийому

 

image005

Асистент Лучишин Наталія та Анна Родзієвич (Anna Rodziewicz), лікар гематологічного відділення

image007

Амбулаторне відділення

image009

Сестринський пост у відділенні дитячої гематології

Участь у клінічних обходах професорів кафедри і лікарів гематологічного відділення та відділення інтенсивної терапії, участь у проведенні діагностичних та лікувальних маніпуляцій (пункція кісткового мозку, люмбальна пункція) дозволили поглибити навички роботи з хворими дітьми та їх батьками.

image011

Маніпуляційний кабінет у відділенні інтенсивної терапії

image013

Палата гематологічного відділення

Під час стажування викладач ознайомилась з роботою відділення трансплантації кісткового мозку, методикою проведення процедури пересадки, організації догляду за хворими в період після трансплантації, діагностикою хвороби «graft versus host disease-трансплантат проти господаря».

image015

Відділення трансплантації кісткового мозку

image017

Асистент Лучишин Наталія та лікар відділення трансплантації кісткового мозку Малгожата Саламоновіч (dr med. Małgorzata Salamonowicz)

image019

image021

Палата відділення трансплантації кісткового мозку

image023

Проф. Марек Уссович (Dr hab. Marek Ussowicz) у банку кісткового мозку

Стажування у Вроцлавському медичному університеті дало можливість підвищити кваліфікацію в галузі дитячої гематології та онкології.

Асистент кафедри педіатрії №2 висловлює щиру вдячність організаторам стажування – координатору з питань співпраці між Тернопільським та Вроцлавським медичними університетами, почесному професору Тернопільського медичного університету Войцеху Баргу, завідувачу кафедри трансплантації кісткового мозку, дитячої онкології та гематології Вроцлавського медичного університету, професору Бернарді Казановській, адміністрації Тернопільського державного медичного університету і завідувачу кафедри педіатрії №2 професору Павлишин Г. А. за створення умов, сприяння та можливість клінічного стажування в Клініці трансплантації кісткового мозку, дитячої онкології та гематології.