Меню Закрити

Участь науковців ТДМУ у конференції Європейського товариства з імунодефіцитів (ESID)

Завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Оксана Боярчук у складі української делегації взяла участь у роботі конференції Європейського товариства з імунодефіцитів (ESID) «Автоімунні процеси та запалення при первинних імунодефіцитах: поза парадоксом», яка відбулася 11-14 вересня 2017 року у місті Единбург (Шотландія, Сполучене Королівство).

Загалом на конференцію прибуло понад 1600 учасників понад з 50 країн світу. Україну на форумі представляли Алла Волоха – професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Шупика; Людмила Чернишова – професор кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Шупика; А.Бондаренко – доктор мед. наук, доцент цієї ж кафедри, Лариса Костюченко – професор Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького та Оксана Боярчук.

Українська делегація: доктор мед. наук Анастасія Бондаренко, проф. Людмила Чернишова, проф. Лариса Костюченко, проф. Алла Волоха та проф. Оксана Боярчук.

Науковцями нашого університету (Оксаною Боярчук, Любою Волянською, Марією Кінаш, Любою Дмитраш, Тетяною Ковальчук) була представлена е-постерна доповідь «Атаксія-телеангіектазія та ювенільний ідіопатичний артрит: виклики лікування (клінічний випадок)».

На конференції висвітлювалися результати останніх досліджень у галузі імунології, зокрема імунодефіцитів, також були представлені інноваційні перспективи експериментальних та клінічних досліджень. Наукова програма об’єднала провідних міжнародних експертів з метою обговорити досягнення в галузі імунодефіцитів.

Перший день форуму традиційно був навчальним, на якому були представлені доповіді, присвячені новим обличчям імунної дизрегуляції, патофізіології та менеджементу лімфопроліферативного синдрому, нейтрофільним порушенням та було дано сучасний погляд на автозапальні захворювання.

Під час церемонії відкриття була представлена доповідь A.Fischer (France) «Огляд автозапальних генів», яка викликала широку зацікавленість науковців.

Всі дні форуму були надзвичайно насиченими і цікавими, зали секційних засідань не завжди вміщали усіх охочих.

Велике значення надавалось веденню хворих з первинними імунодефіцитами (ПІД) та їх проявам, особливо автоімунними та автозапальними захворюванням. Були представлені можливості генної терапії, біологічної терапії в лікуванні ПІД.

Розглядались нові можливості застосування препаратів імуноглобулінів для внутрішньовенного чи підшкірного введення при вторинних імунодефіцитах та наявність регламентуючих документів.

У ході конференції відбулося засідання керівного комітету науково-освітнього Центрально-Східноєвропейського проекту з первинних імунодефіцитів “J-project”. На засіданні було прийнято рішення про створення офіційного товариства “J-project”. Також погоджені основні напрямки подальшої співпраці в рамках проекту з метою удосконалення освітньої компоненти та наукових розробок в галузі вроджених імунодефіцитів у дітей.

Окрім того, відбулися формальні та неформальні зустрічі з міжнародними експертами в галузі імунології для обміну досвідом щодо сучасної діагностики вроджених порушень імунітету та новітніх технологій лікування.  Під час конференції проф. Оксана Боярчук зустрілася з Vicki Modell, фундатором Jeffrey Modell Foundation. Ця фундація є однією з найпотужніших у світі громадських організацій, яка підтримує наукові дослідження в галузі первинних імунодефіцитів, і грант якої було отримано науковцями нашого університету в минулому році. Також під час конференції відбулися зустрічі з партнерами з Польщі – проф. Олександрою Левандович-Ушинською з Вроцлавського медичного університету, а також з проф. Лазло Мароді (Будапештський медичний університет), на яких були обговорені питання подальшої співпраці.

Зустріч з Vicki Modell (USA).

Висловлюю вдячність керівництву ТДМУ та Jeffrey Modell Foundation за можливість взяти участь у конференції ESID 2017.