Меню Закрити

Науковець ТДМУ пройшла стажування в Інституті фармакохімії імені Іовела Кутателадзе

У рамках співпраці між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського та Тбіліським державним медичним університетом у вересні 2017 року доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Оксана Шевчук проходила стажування на базі Інституту фармакохімії імені Іовела Кутателадзе (директор професор Nana Gorgaslidze) та кафедри фармакології (завідувач кафедри професор Nikoloz Gongadze).

     

Професор Nana Gorgaslidze. 

Професор Nikoloz Gongadze.

Інститут фармакохімії імені І.Кутателадзе засновано у 1932 році. З моменту його заснування і до 1963 року його керівником був відомий науковий діяч, засновник фармацевтичної освіти і фармакохімічних досліджень у Грузії, іменем якого і названо наукову установу. Основні напрями діяльності: вивчення біологічно активних сполук рослинного та мінерального походження, дослідження їх хімічних властивостей і фармакологічної активності, розвиток технологій і методів аналізу та створення нових лікарських засобів та форм. Розробки Інституту свого часу стали основою для створення Тбіліського хіміко-фармацевтичного заводу та Батумського кофеїнового заводу.

Співробітники Інституту імені І.Кутателадзе вивчають лікарські рослини Грузії, збирають, підтримують та відновлюють багатий гербарій, починаючи з 1934 року. Окрім того, інститут має власні поля лікарських рослин у різних географічних зонах країни.

Сьогодні у науковій установі розробляється 12 наукових напрямків і функціонують такі підрозділи: лабораторія стероїдів та серцевих глікозидів, лабораторія лікарської ферментології, лабораторія фенольних сполук, лабораторія терпенових сполук, лабораторія рослинних біополімерів, лабораторія алкалоїдів, лабораторія ліпідів та антрахінонів, лабораторія фармацевтичної технології, лабораторія фармацевтичного аналізу, лабораторія хімічної модифікації природних сполук, лабораторія фармакоботаніки, відділ преклінічних досліджень. Працює власна лінія виробництва лікарських засобів.

Співробітники Інституту виробляють запатентовані та оригінальні лікарські засоби, які мають свідоцтва реєстрації, і БАД, як комплекс протеолітичних ферментів рослинного походження «Каріпазім», оригінальний протиуремічний препарат – «Фларонін», протигерпетична мазь «Родопес»; біоактивні добавки: «Сальбін», «Сатурін» (гіпоглікемічний засіб), «Гінкго-бат», «Кавсурон» (бронхоспазмолітик), «Фатсифлогін» (протизапальний засіб) та інші. Проводяться клінічні дослідження препарату «Псорантрон-С» для лікування псоріазу; підготований до клінічного вивчення «Дигіпурол» – аерозоль для профілактики та лікування грипу. На основі лікарських рослин Грузії співробітниками Інституту створено мазі емульсійного та суспензійного типу, сухі мазеві концентрати для лікування і профілактики різних захворювань.

У інституті створений і функціонує музей історії та досягнень.

Директор Інституту імені І.Кутателадзе Nana Gorgaslidze подарувала на добру згадку пам’ятну медаль засновника установи.

  

Під час стажування викладач ознайомилася з роботою лабораторій Інституту та виробничим циклом від розробки лікарської форми, її доклінічного, клінічного вивчення та промислового виробництва.

На кафедрі фармакології Тбіліського державного медичного університету доцент ознайомилася з організацією навчального процесу, особливостями підбору науково-педагогічних кадрів, роботою завідувача кафедри професора Н.Гонгадзе щодо реєстрації та перереєстрації лікарських засобів у Грузії, організацією фармаконагляду в країні.

Також разом з представниками делегацій України, Німеччини, Австрії та США Оксана Шевчук взяла участь в урочистих церемоніях відкриття академічного навчального року у Тбіліському державному медичному університеті та урочистій «Церемонії білих халатів» American MD (Doctor of Medicine) Program, яка втілюється в життя у ТДМУ спільно з Emory University School of Medicine (ESOM) – Atlanta, USA.

Протягом 18-19 вересня 2017 року також проходила конференція, присвячена ювілею грузинсько-німецької співпраці, на якій були присутні почесні професори з Німеччини та Австрії Prof. DI Dr. Peter Lukas, Univ.-Prof. Dr. med. Wolfgang Buchberger, M.Sc., Mr.Emil Hensler, Mr. Erhard Mitsche,  OÄ Dr. med. Irma Kvitsaridze and Dr.med. Dr.h.c.George Grigolia, Prof. Dr. med. Thomas Eichhorn, Prof.Dr.med.Frank Bühling, Prof. Dr. med., Dr. h.c. Helmut Hahn,  Dr. Marlies Höck,  Dr. Peter Stoll , Prof. Dr. Norbert Wagner, Dr. Jochen Alius. Протягом періоду стажування також була можливість працювати з професором Michael Lentze в Університетській клініці №1 ТДМУ.

Професор Michael Lentze.

Стажування у Тбіліському державному медичному університетові дало можливість підвищити професійну кваліфікацію.

Щира вдячність організаторам стажування з боку Тбіліського державного медичного університету – директору Інституту фармакохімії імені Іовела Кутателадзе професору Nana Gorgaslidze та завідувачу кафедри медичної фармакології – професору Nikoloz Gongadze. Щира подяка адміністрації Тернопільського державного медичного університету за надану можливість проходження стажування.