Меню Закрити

Делегація ТДМУ вивчала роботу центру симуляційного навчання у Молдові

Делегація Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського у складі керівника міжафедрального навчально-тренінгового центру Галини Цимбалюк, наукового керівника центру, професора Арсена Гудими та доцентів Наталії Петренко і Андрія Лепявка відвідали центр симуляційного навчання в медицині Державного медичного і фармацевтичного університету імені Ніколає Тестеміцану Республіки Молдова в Кишеневі.

Візит розпочався з офіційної зустрічі делегації з віце-ректором, проректором з наукової роботи Георге Ройновеану та проректором з освітніх та соціальних питань Емілем Себаном. Було зазначено, що цей візит став першою ластівкою в рамках підписаної двосторонньої угоди про співпрацю між нашими університетами. Георге Ройновеану з приємністю пригадав свій візит до ТДМУ з нагоди 60-річчя від дня заснування. Професор Арсен Гудима передав слова вітання від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди. Він відмітив значну зацікавленість нашого університету у впровадженні симуляційного навчання в медицині. Еміль Себан запевнив, що наша делегація матиме всі умови для ознайомлення з обладнанням, організацією роботи та технологіями освітньої діяльності центру симуляційного навчання в медицині університету медицини і фармації Молдови. Це підтвердив і директор центру Андрій Романченко, який був присутнім під час зустрічі.

У перший день роботи був складений графік перебування нашої делегації у центрі симуляційного навчання, відбулася ознайомча екскурсія по центру. Ми дізналися, що основна мета діяльності центру – це забезпечення поліпшення якості медичного процесу, а також безпеки пацієнта шляхом застосування сучасних методів навчання та медичної практики на основі симуляції. Ці фактори дають можливість організовувати належні медичні компетенції та навички відповідно до добре структурованої програми та, що не менш важливо, без ризику для пацієнтів, зменшення кількості помилок і, нарешті, підвищення якості медичної допомоги населенню.

Центр симуляційного навчання урочисто відкритий 29 серпня 2013 року і є підрозділом Університету медицини та фармації. Він був заснований у повній відповідності до Програми розвитку медико-фармацевтичної освіти Республіки Молдова на 2011-2020 роки з фінансовою підтримкою Європейського Союзу з метою створення єдиного європейського освітнього простору та забезпечення якості навчання на основі сучасних медичних методів. Навчальні програми забезпечують всі рівні безперервної підготовки медичних спеціалістів та фельдшерів, де вони можуть отримати: навички спілкування з пацієнтами, основні практичні медичні та хірургічні навички, проявити індивідуальну кмітливість, вміння спілкуватися та працювати в команді, лідерські здібності, знання ресурсів та управління кризовими ситуаціями в медицині.

Тренінги в центрі надаються у двох департаментах – департаменті тренінгу і симуляції та департаменті стандартних пацієнтів та комунікації на основі навчальних програм та позакласних курсів, структурованих декількома модулями:

  • Програми з медичних маніпуляцій та основних хірургічних прийомів;
  • Програми з внутрішньої медицини,
  • Програми для роботи зі стандартними пацієнтів та комунікації,
  • Програми з хірургії,
  • Програми з анестезіології та інтенсивної терапії,
  • Програми з невідкладної медицини,
  • Програми з медичної допомоги матері та дитині,
  • Програми з ендоскопії,
  • Програми з медичної візуалізації.

У центрі навчаються студенти, резиденти та лікарі-курсанти, дослідники, медсестри, медичні асистенти, акушерки, фельдшери з екстреної медичної допомоги. Також мають право на підготовку співробітники служби цивільного захисту та надзвичайних ситуацій, рятувальники, поліцейські, військовослужбовці, службовці спецзамовлення та охорони, пожежники, провідники громадського транспорту (наземного, водного, повітряного), водії та громадяни.

Ми переконалися, що центр є одним з найсучасніших у Східній Європі відповідно до пропонованого спектру послуг у галузі медичного навчання та витонченого наукового та навчального обладнання.

Центр розташований практично в центрі Кишинева в одному і старовинних будинків, який був реставрований з гармонійним вплетенням сучасного стилю і дизайну. У центрі є рецепція, гардероб, просторі холи для очікування студентів, симуляційні зали у вигляді залів для реанімації та інтенсивної терапії, пологового залу, відділення невідкладної допомоги, для роботи зі стандартизованими пацієнтами, які зроблені у вигляді кабінетів сімейного лікаря зі всіма атрибутами та обладнанням, зала, де сконцентровано обладнання для ендоскопії, лапароскопічних втручань, УЗД-діагностики. Практично на кожен зал симуляційного навчання є дебрифінг-зала. Також у центрі наявні кімнати відпочинку та муляжування стандартизованих пацієнтів, окремо для чоловіків і жінок. На кожному з трьох поверхів є комп’ютерні класи на 15 робочих станцій з мультимедійною дошкою, де відбуваються пре- і посттестування студентів і слухачів, лекції, а також дебрифінги.

На останньому поверсі, архітектори знайшли змогу добудувати приміщення під зимовий сад.

Усі кабінети оснащені відповідно до своїх цілей з максимальною правдивістю. Центр має єдину систему візуального контролю та озвучування. З будь-якого де брифінг-залу, чи кабінетів співробітників можна оглянути роботу студентів у симуляційних залах, з можливістю наближення зображення та спілкування з присутніми в тому чи іншому залі в режимі реального часу. Вся аудіо- і відеоінформація, результати пре- і посттестів записується і зберігається на сервері з можливістю формування звітів про відвідуваність, успішність і т.п.

Директор центру Андрій Романченко був приємно вражений підготовленістю членів нашої делегації з питань симуляційного навчання в медицині й тому подальше спілкування носило практичний характер як обмін досвідом роботи. Ми відмітили, що наші перші кроки в опанування симуляційного навчання були аналогічними, що й у Молдові. Як і у нас, їхній центр є між кафедральним. Постійно працює всього декілька співробітників. Інші – це насамперед координатори за напрямками навчання (в хірургії, анестезіології та інтенсивній терапії, в акушерстві і гінекології , в роботі зі стандартизованими пацієнтами та ін.), які спеціально підготовлені і одночасно навчають методиці симуляційного навчання викладачів кафедр, закріплених за роботою в Центрі. Крім цього, в центрі працює 4 біоінженери, які обслуговують все обладнання й готують зали для симуляцій.

Важливо відмітити, що прості маніпуляції студенти вивчають на кафедрах, а в центрі переважно проходять симуляцію з тої чи іншої теми. Заняття розраховані на 4 год, хронологічно розписана методика його проведення. Причому в центрі студенти не мають змогу особисто пройти симуляції з усіх тем, а беруть участь тільки в окремих симуляціях, що зумовлено невисокою пропускною здатністю центру. Разом з тим учасники численних курсів підготовки для резидентів і лікарів активно залучаються до симуляційного навчання з відпрацюванням всіх передбачених симуляцій. Тобто в центрі переважно все розраховано на вдосконалення практичних навичок професійних медиків. Тому не дивно, що у симуляційних залах розміщене надсучасне обладнання для подачі наркозу, ліків, моніторування пацієнта, проведення реанімаційних заходів і т.п., включаючи підведення кисню, закису азоту, повітря і вакууму. В таких залах використовуються дорогі манекени, запрограмовані на численні клінічні ситуації. Робочий час персоналу центру коливається протягом доби і може розпочатися о 7.00 ранку і закінчитися пізно ввечері, включаючи вихідні дні.

Додатковим навантаженням центру є курс паліативної медицини, автором якого є головний координатор з базових медичних навичок (по іншому – завуч центру) – Юрій Саратіла.

У наступні дні ми відвідали практичні заняття з паліативної медицини, анестезіології та інтенсивної терапії, кардіології. Були спостерігачами низки симуляцій, ознайомилися з технологією їх забезпечення і проведення. Були приємно вражені роботою з симульованими пацієнтами, кожному з яких студент в ролі сімейного лікаря повинен був оголосити відповідно до існуючих правил наявність невиліковної хвороби. Департамент по роботі з симульованим пацієнтами очолює заступник директора центру з медичних і комунікативних програм Олександр Гаврилюк.

Проте найбільше нас захопила постановка заняття, симуляція і дебрифінг, під час якого обговорювалася робота команди студентів у відділенні невідкладної допомоги при госпіталізації пацієнта, який впав з висоти і був доставлений каретою швидкої допомоги. Заняття проводила координатор з анестезіології та інтенсивної терапії Світлана Пламадеала.

У останній день перебування в центрі відбувся дебрифінг нашої делегації з керівництвом і викладачами центру, де ми виразили свої думки з приводу побаченого і почутого. На завершення домовились про проведення викладацького чотириденного курсу (40 год) з технології освітньої діяльності з симуляційного навчання в медицині, який розроблений в центрі. Цей курс узагальнює передовий досвід європейських країн і США, який здобули співробітники центру.

Також наша делегація зустрілася з керівником студентського наукового товариства університету і було домовлено про обмін делегаціями на студентські наукові форуми та олімпіади з симуляційної медицини.

Делегація ТДМУ висловлює вдячність ректору Державного медичного і фармацевтичного університеті імені Ніколає Тестеміцану Республіки, професору Іону Абабію за створені всі умови для успішної роботи делегації ТДМУ, ректору ТДМУ, професору Михайлу Корді за змогу здійснити досить пізнавальний візит в Молдову та проректору з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професору Степану Запорожану, який особисто зорганізував і патронував цей візит.