Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у восьмій європейській конференції ILADS

Восьма європейська конференція Міжнародної спілки науковців з хвороби Лайма та асоційованих хвороб (ILADS) на тему «Трансмісивні хвороби: інфекції, запалення, автоімунітет» відбулася у Варшаві 15-16 червня 2018 року.

У конференції взяли участь 160 делегатів з 19 країн світу. Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського гідно представили Банадига Н.В., професор, завідувач кафедри педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти; Рогальський І.О., доцент кафедри педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти; Шкільна М.І., доцент кафедри iнфекцiйних хвороб з епiдемiологiєю, шкірними та венеричними хворобами; Никитюк С.О., доцент кафедри педіатрії №2; Покришко О.В., доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології; Яворська К.Б., аспірант кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами; Гук М.Т., лікар-інтерн навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ.

Перша половина науково-дослідних напрацювань 16.06.2018 була представлена усними доповідями науковців ряду країн Європи про епідеміологічну ситуацію щодо Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій у цих регіонах. Результати дослідження іксодових кліщів, відібраних від мешканців Тернопільщини та з довкілля на наявність природного зараження B. miyamotoi, основними видами B. burgdorferi та A. phagocytophilum, а також людей на наявність збудників Лайм-бореліозу були висвітлені доцентом кафедри iнфекцiйних хвороб з епiдемiологiєю, шкірними та венеричними хворобами Шкільною М. І. у формі усної доповіді на тему «Хвороба Лайма на Україні: діагностика у кліщів і людей» (співавтори: Михайло Корда,  Михайло Андрейчин, Іван Кліщ, Степан Запорожан).

Інформація, представлена науковцями ряду країн Європи щодо епідеміологічної ситуації Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій у даних регіонах, викликала в учасників конференції чимало запитань.

Доповідачі відповідають на питання, поставлені учасниками конференції.

На цій конференції було також представлено три поcтерних доповіді. Велику зацікавленість викликала інформація про клінічний випадок Лайм-бореліозу у поcтерній доповіді проф. Банадиги Н.В. та доц. Рогальського І.О., на тему «Сase of Lyme-borreliosis disease in childhood, clinical case», («Лайм-бореліоз у дитини. Клінічний випадок»).

Постерна доповідь аспіранта кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Яворської К.Б. та лікаря-інтерна навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ Гук М.Т. була особливо цікавою як для практичних лікарів, так і для науковців світу, що працюють над дослідженням природної інфікованості кліщів збудниками  Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій.

На цій конференції було також представлено постерну доповідь групи науковців ТДМУ у складі доц. Покришко О.В. та доц. Никитюк С.О. на тему «Lyme disease, problem of diagnostics in children» («Лайм-бореліоз, проблеми діагностики в дітей»). Цей звіт про результат досліджень ряду науковців України, визнаний переможцем постерних доповідей конференції.

Олена Покришко та Світлана Никитюк біля постеру ТДМУ, який за рішенням учасників конференції визнаний найкращим.

Під час конференції піднімалися такі важливі наукові питання, як епідеміологічна ситуація, патогенез, сучасні методи діагностики хвороби Лайма та інших трансмісивних інфекцій. Значна увага була приділена виробленню протоколів діагностики та лікування Лайм-бореліозу у Європі та США.

Безпосереднє спілкування з делегатами VIII європейської конференції міжнародної спілки науковців з хвороби Лайма та асоційованих хворобах (ILADS) дозволило глибше ознайомитися з досвідом діагностики, лікування та профілактики трансмісивних інфекцій, в тому числі Лайм-бореліозу, та низки інших інфекційних хвороб, які є актуальними не лише для країн Європи та світу, але й для України. Усна та постерні доповіді групи науковців ТДМУ дали можливість учасникам конференції детальніше ознайомитися з проблемами, пов’язаними з бореліозами в Тернопільській області та Україні в цілому, а також шляхами їх вирішення. Досягнуто домовленості про подальшу співпрацю з низкою лабораторій та медичними закладами Іспанії, Польщі та США щодо діагностики бореліозів  у людей та кліщів.

Отримана під час участі в конференції інформація та досвід будуть:

  • обговорені на науково-практичних конференціях;
  • впроваджуватись у галузі практичної охорони здоров’я;
  • висвітлені у фахових виданнях університету, України;
  • корисними для складання алгоритмів діагностики і терапії Лайм-бореліозу в жителів Тернопільщини та інших регіонів України;
  • корисними в запровадженні сучасних методів діагностики Лайм-бореліозу та інших інфекцій, що передаються через укуси кліщів на території Тернопільщини та України, в цілому;
  • використані в підготовці проекту наказу МОЗ «Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації «Лайм-бореліоз»;
  • корисними для виконання НДР «Вивчення епідеміології, патогенезу, клініки та вдосконалення діагностики, терапії і профілактики лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області. Розробка нових лікувальних технологій при цій інфекції».