Меню Закрити

Стажування викладачів ТДМУ у Вроцлавському медичному університеті

З 16 по 30 липня 2018 року викладачі кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, зокрема доценти Тамара Дацко та Юрій Орел стажувалися у Вроцлавському медичному університеті імені Пястув Шльонських з метою ознайомлення з основними принципами організації та методиками виконання імуногістохімічного дослідження біопсійного матеріалу при онкологічних захворюваннях.

У багатьох випадках для підтвердження або уточнення діагнозу злоякісного новоутворення необхідне проведення імуногістохімічного дослідження гістологічних препаратів, суть якого полягає у виявленні специфічних білків пухлини за допомогою реакції антиген-антитіло. Таким чином можна діагностувати пухлини, встановлювати їх гістогенез, виявляти за структурою метастазу первинний пухлинний осередок, верифікувати передпухлинні процеси, прогнозувати перебіг онкологічного захворювання і, відповідно, обирати оптимальний варіант лікування, враховуючи можливу резистентність пухлинних клітин до променевої терапії та хімічних препаратів. У багатьох країнах метод імуногістохімічного дослідження біопсійного матеріалу не лише широко застосовується, але часто є обов’язковим елементом діагностичного процесу.

Рідкісний випадок менінгеального меланоматозу. Патологічний процес верифікований завдяки імуногістохімічному дослідженню – позитивна реакція з антитілом S100.

Оскільки організація імуногістохімічної лабораторії є перспективним напрямком для вдосконалення лікувально-діагностичної та наукової роботи нашого університету, тому з ініціативи ректора ТДМУ, професора Михайла Корди і за сприяння координатора з питань співпраці між Вроцлавським та Тернопільським медичними університетами, професора Войцеха Барга відбулося стажування на базі відділення патоморфології та онкологічної цитології університетської лікарні, яке очолює професор Міхал Єлень. Безпосереднім куратором стала професор Агнешка Гальон – відомий патолог, одна з найавторитетніших у Польщі фахівців з морфологічної діагностики захворювань сечовидільної системи.

Доц. Юрій Орел, лікар Мацей Качоровскій, доц. Тамара Дацко та проф. Агнешка Гальон.

Стажування відбувалося у формі спільного діагностичного процесу разом з лікарями відділення патоморфології та подальшої дискусії і обговорення результатів. Враховуючи специфіку хірургічної роботи Вроцлавської університетської лікарні, основний обсяг біопсійного матеріалу складали пухлини шлунково-кишкового тракту, молочної залози, передміхурової залози, жіночих статевих органів, центральної нервової системи, нирок. Потрібно згадати про широке застосування пункційної біопсії печінки та нирок з метою встановлення клінічного діагнозу. При цьому імуногістохімічні методики використовуються не лише для виявлення пухлин, але й для верифікації інших патологій, зокрема різних форм гломерулопатій. В цілому застосовується більш, ніж 80 імуногістохімічних маркерів, переважно у різних комбінаціях, залежно від первинної оцінки характеру патології, яка дається на підставі гістологічної картини при банальних методиках забарвлення.

Проф. Агнешка Гальон (перша справа) коментує отримані результати.

Також викладачі ТДМУ ознайомили з основними аспектами роботи відділення патоморфології студентів нашого університету, які проходять літню практику у Вроцлаві. На дозвіллі разом відвідали історичні місця та пам’ятки міста.

Зі студентами біля Рацлавицької панорами.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації ТДМУ за можливість та створення умов для стажування, керівнику відділу міжнародних зв’язків, доц. Н.Лісничук за організаційну допомогу, представникам Вроцлавського медичного університету – проф. В.Баргу, проф. М.Єленю, проф. А.Гальон за теплий прийом, доброзичливе ставлення, щире прагнення поділитися знаннями і досвідом.