Меню Закрити

У ТДМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги»

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 9-10 жовтня 2018 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги». Захід організовано кафедрами медичної реабілітації та фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання. У роботі заходу взяли участь провідні фахівці з усіх куточків України, зокрема з Києва, Ужгорода, Трускавця, Вінниці, Харкова, Запоріжжя тощо. Під час засідань було заслухано і обговорено 30 наукових доповідей.

З вітальним словом виступив ректор університету, професор Михайло Корда. Він побажав успіхів і плідної роботи учасникам симпозіуму, безпосередньо звернувши увагу на актуальність тематики конференції.

Перше пленарне засідання розпочала президент ВАФК, заступник голови Комітету ВР України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко з доповіддю «Роль галузевих асоціацій в формуванні системи медичної реабілітації в Україні».

Голова Українського товариства фізичної та реабілітаційної медицини, головний лікар клінічного санаторію «Жовтень», завідувач кафедри НМАПО імені П.Шупика, проф. Олександр Владіміров у доповіді «Реорганізація системи реабілітації в Україні – чи вона є насправді?» закцентував увагу на стані реабілітаційної медицини в Україні.

Доповідь «Ретроспективний аналіз результатів лікування за системою інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації» представив Качмар Олег Олексійович від імені Міжнародної клініки відновного лікування, (м.Трускавець, Україна).

Зі спільною доповіддю від 5 наукових та вищих навчальних закладів України та Польщі виступив Ігор Попович. Тема доповіді «Викликані методом Козявкіна зміни функцій рук у дітей з спастичною формою паралічу, їх електроенцефалографічний, вегетативний і келіанографічний супроводи».

З Донецького національного університету з доповіддю виступив Валерій Сокрут «Корекція елементозів у хворих після ендопротезування кульшового суглобу».

Про «Економічну ефективність та організаційні аспекти реалізації програм кардіореабілітації згідно міжнародного досвіду, перспективи розвитку в Україні» доповіла Олена Долинна з Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова.

Від науково-практичного медичного центру «Реабілітація» (м. Ужгород) витупив Іван Лемко з доповіддю «Досвід та перспективи застосування спелео- та галоаерозольтерапії на різних рівнях надання медичної допомоги».

Доцент ТДМУ Лариса Левицька зацікавила слухачів доповіддю «Особливості кардіореабілітації хворих на інфаркт міокарда з супутньою патологією».

Доцент ТДМУ Тетяна Бакалюк виступила з доповіддю «Застосування об’ємного пневмопресінгу при реабілітації хворих з патологією опорно-рухового апарату».

Про перспективи використання методів транскраніальної нейростимуляції в медичній реабілітації доповів Євген Крилов з ДП «Клінічний санаторій імені М.Горького» (м. Одеса).

Доповідь «Cучасні аспекти реабілітації дітей зі spina bifida» представила асистент ТДМУ Катерина Глушко.

На пленарному засіданні учасники конференції заслухали ще низку доповідей.

Людмила Вакуленко презентувала вихід нової книги «Основи реабілітації, фізичної терапії, ерготерапії».

Під час конференції був налагоджений скайп-зв’язок з університетом Медісон (США), під час якого планувався виступ Y.P.Danilovа на тему «Транскраніальна терапія з позиції доказової медицини».

Під час проведення конференції було проведено  майстер-клас доц. Людмили Вакуленко на тему «Застосування диференційованого масажу при остеохондрозі шийного відділу хребта та інноваційні технології вивчення його впливу».

Серед учасників конференції відбулася активна та плідна наукова дискусія. Жваве обговорення доповідей свідчили про актуальність та високу практичну цінність отриманих результатів експериментальних досліджень.

Проф. І.Мисула,  ас. А.Руцька.