Меню Закрити

Викладачі ТДМУ пройшли стажування у Фінляндії

Упродовж тижня у жовтні 2018 року викладачі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачеського – асистент кафедри  оперативної хірургії з топографічною анатомією Тетяна Гаргула та асистент кафедри мікробіології вірусологією та імунології Наталія Кравець проходили наукове стажування організоване Інститутом міжнародної академічної і наукової співпраці (ІМАНС ) у Західно-Фінляндському коледжі міста Гуйтттінен (Фінляндія). ТДМУ є одним з  партнерів Інституту Міжнародної академічної і наукової співпраці (ІМАНС). Серед 35 учасників стажування були представники вищих навчальних закладів Львова, Києва, Тернополя, Вінниці, Полтави, Харкова, Маріуполя, Житомира,Ужгорода, Ірпіня, Кривого Рогу, які представили різні наукові напрямки (медицина, комп’ютерна інженерія, фіскальна служба,  технічні науки, філологія тощо).

Учасники стажування під час відвідання гімназії м. Гуйтттінен.

Під час перебування у Фінляндії учасники  відвідали низку освітніх закладів, а саме дошкільний заклад, початкову, середню школи, гімназію та Університету прикладних наук у Сатакунтському регіоні міста Гуйтттінен.

Використання сучасних технологій(онлайн-трансляція) під час зустрічі з викладачем Університету прикладних наук у Сатакунтському регіоні.

Під час візиту до міської ради Гуйттінену представник відділу освіти ознайомила учасників стажування з проектним підходом в організації навчального процесу та з головними принципами функціонування закладів освіти Фінляндії.

Зустріч з очільником департаменту освіти Гульттінента у міській раді.

Програма базової середньої освіти складається згідно з національною програмою для загальноосвітніх шкіл для учнів старших класів. Кожен курс навчання є вирішальним у навчальній та освітній роботі курсу середніх шкіл. Опираючись на курс навчання, кожна загальноосвітня школа складає річний план для фактичної організації освіти на рік. Кожен учень готує свій власний, індивідуальний план роботи на базі курсу навчання для середньої школи та річного плану. Курс навчання повинен складатися таким чином, щоб брати до уваги вплив оточення, компетентність, винахідливість.

Вища освіта поділяється на університетську та технічну. В університетах акцент робиться на підготовку дослідників з фундаментальних і гуманітарних наук. Вищі технічні школи («політехи») готують фахівців з прикладних спеціальностей. Під час візиту до University of Applied Sciences of Satakunta (SAMK), Університет прикладних наук у Сатакунтському регіоні, ми мали змогу ознайомитися з його структурою та роботою, адже університет розташований у чотирьох містах Порі, Гуйттіненні, Канкаанпяя і Раума. Одним з головних принципів навчання в університеті – отримання найкращих навичок студентами для працевлаштування шляхом навчання адаптованого до потреб ринку, всебічне співробітництво з ринком працевлаштування. Випускники отримують диплом бакалавра або магістра. Навчання базується на обговоренні, колективній роботі, протягом якої студенти знаходять інформацію для себе. Вони можуть вільно висловлювати свою точку зору, яка не обов’язково повинна бути схожою з думкою викладача і все це може відбуватися в онлайн режимі. Ознайомилися з методиками викладання та сучасними методами проведення наукових досліджень – це дало змогу розширити власну компетентність як у науковій, так і у викладацькій роботі.

Успішне завершення стажування та отримання сертифікатів.

Висловлюємо подяку керівництву нашого університету за надану можливість бути учасником наукового стажування.