Меню Закрити

Випускник ТДМУ створив мобільний додаток-нагадування про Голодомор

У листопаді 2018 року в Play Store з’явився новий мобільний додаток під назвою HOLODOMOR. Це безкоштовна програма-нагадування, яка дає можливість брати участь у спостереженні хвилини тиші, незалежно від того в якому куточку світу ви знаходитеся, щоб пам’ятати трагічну втрату життя українського народу взимку 1932-33 років.

Додаток спонукає нас пам’ятати уроки історії, адже ті, хто їх забув, приречені повторювати знову –  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.holodomor.alarm&fbclid=IwAR2-4V4_1-qx4tQzugByGxlXcj9lQIaAEjoayvsRiJWLSLxUN3_-j98QEk4

Ідея та створення програми належить лікарю за фахом Мугунтану Муругану, який є малайзійцем. Саме він створив мобільний додаток HOLODOMOR, щоб звернутися до світових громадян з історичною трагедією, яка забрала життя мільйонів народу України. Нагадаємо, що він є випускником Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Мугунтан навчався в ТДМУ упродовж 2004-2009 років. За цей час він емоційно прив’язався до України, пізнав її історію і культуру. Сьогодні в його особі наша країна має підтримку і надійного друга.

Мугунтан одружений з українкою Лідією Муруган. В Україні він започаткував та видав перший міжнародний медичний журнал «Наш Рік». Разом з дружиною започаткував англійські курси для дітей та дорослих, неодноразово брав участь у заходах щодо сприяння дружби між Україною та Малайзією. Допоміг започаткувати Українську культурну асоціацію в Малайзії та є її радником. Сьогодні наш випускник керує 23-ма медичними клініками в Малайзії.

«Він дізнався про це ще будучи в Україні, він чув багато розповідей моєї сім’ї, бо це торкнулося моїх бабусь. В 2017 році посол України організував в Малайзії виставку до дня Голодомору та показав жахливі факти цієї трагічної історії. Малайзія до того навіть не знала про це.  Саме в цей час Мугу придумав та запропонував ідею створити додаток. Упродовж десяти місяців працював над його створенням.  Головна ціль – об’єднати хвилиною мовчання людей, де б вони не знаходилися в цю мить.  Він вірить, що забувши історію, ми маємо загрозу її повторити», – розповіла дружина Лідія.

Вона додала, що трагедія Голодомору залишила на нього таке стійке враження, що він взявся за цю подорож, щоб разом з усім світом спостерігати хвилину мовчання в четверту суботу листопада будь-якого року. HOLODOMOR – некомерційна програма. Додаток малий в об’ємі – всього 18.4Mb, що дає можливість кожному завантажити цю програму, не забираючи багато пам’яті в телефоні.

Сьогодні Мугунтан Муруган продовжує працювати над технічним її вдосконаленням та чекає дозволу від Apple store, щоб цей додаток могли скачати на IOS.

Підтримайте благородну мету і дії нашого випускника, який серцем і душею завжди з Україною. Саме завдяки таким посланцям доброї волі наша держава завжди матиме надійних друзів і партнерів у світі.

Університет висловлює щиру подяку Мугунтану Муругану за його щире ставлення до України, за прагнення зберегти нашу історію.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.