Меню Закрити

Участь представників ТНМУ в Міжнародному конгресі з первинних імунодефіцитів

6-8 листопада 2019 року у Мадриді (Іспанія) відбувся ІV Міжнародний конгрес з первинних імунодефіцитів (IPIC 2019) «Діагностика та клінічний супровід». У конгресі взяли участь понад 1000 науковців з різних країн світу. ТНМУ на цьому форумі представили завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, професор Оксана Боярчук, доцент Тетяна Гаріян та асистент Емілія Бурбела.

У  конгресі взяли участь  всесвітньовідомі експерти в галузі первинних імунодефіцитів: проф. Alain Fischer (Франція), проф. Steve Holland (США), проф. Bobby Gaspar (Великобританія), проф. Klaus Warnatz (Німеччина), проф. Isabelle Meyts (Бельгія), проф. Troy Torgerson (США) та багато інших.  Формат заходу об’єднав практичних лікарів, науковців, медичних сестер, пацієнтів та представників громадських та пацієнтських організацій (IPOPI) з різних куточків світу. Вони ділилися своїм неоціненним досвідом та унікальними перспективами щодо основних клінічних розробок у галузі первинних імунодефіцитів (ПІД).

Насичена триденна програмам включала різні сесії та постерні презентації: «Проблеми органів дихання при ПІД тактика їх ведення», «Нові методи ПІД-діагностики», «Ведення складних випадків ПІД», «Регіональні клінічні пріоритети», «Розробки генної терапії», «Ведення ПІД у дорослому віці та старості», «Етичні проблеми догляду та діагностики ПІД», «Перспективи майбутнього розвитку та діагностики ПІД».

Представники ТНМУ представили три постерні доповіді:

– у постерній сесії «Діагностика та тестування» проф. Боярчук О.Р. представила результати грантового проекту «Впровадження моделі поєднання освіти лікарів, інформування населення з інфраструктурою діагностики ПІД у дітей»;

– у постерній сесії «Обізнаність та освіта» доц. Гаріян Т.В. представила стендову доповідь «Дитяча імунологія: робота в команді»;

 

– у постерній сесії «Аутоімунітет, аутозапалення та порушення регуляції» асист. Бурбела Е.І. представила доповідь «Синдром Маршала як міждисциплінарна проблема дитячого віку».

Організація міжнародного конгресу, рівень спікерів та учасників, актуальні й прогресивні доповіді створили незабутню науково-практичну атмосферу. Відкриті дискусії дали модливість глибше зрозуміти погляди експертів та світових фахівців у галузі імунології та первинних імунодефіцитів. Надзвичайно доброзичливе та тепле спілкування з колегами з України та фахівцями з інших країн дає поштовх для роботи над новими напрямками та відкриває можливості плідної співпраці.

Представники України на конгресі.

Висловлюємо вдячність адміністрації ТНМУ, міжнародній пацієнтській організації з первинних імунодефіцитів IPOPI (грант Е.Бурбелі), Jeffrey Modell Foundation за можливість взяти участь у конгресі.