Меню Закрити

Науковці ТНМУ взяли участь у XIII Міжнародній конференції з медичного рятівництва «KOPERNIK – 2019»

15-17 листопада 2019 року в м. Лодзь (Польща) відбулася XIII Міжнародна конференція з медичного рятівництва «KOPERNIK – 2019», в якій взяли участь завідувач кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги професор Швед М.І. та доцент цієї кафедри Ляхович Р.М., що виступив з доповіддю. Цьогоріч  цей представницький науковий форум зібрав понад 800 слухачів. На ньому, окрім української делегації, були присутні науковці зі США, Великобританії, Франції, Канади, Угорщини, Литви, Австралії, Німеччини та Польщі.

У перший день у центрі симуляційної підготовки Лодського медичного університету відбулися навчально-показові заняття у 6 секціях, де за допомогою медичного обладнання та манекенів, зокрема був відтворений сучасний алгоритм виконання кваліфікованих реанімаційних заходів (ALS) хворим з різними видами раптової зупинки кровообігу. Значний інтерес у слухачів викликали також прогресивні методики проведення інтубації трахеї за допомогою відеокамер, розташованих безпосередньо на ларингоскопі або поруч з ним, що значно полегшує виконання цієї маніпуляції при наявності різних видів її ускладнення.

Ще одна секція була присвячена відпрацюванню практичних навичок з освоєння внутрікісткового доступу у дітей. При цьому кожен зі слухачів міг спочатку з допомогою викладача, а в подальшому самостійно, відпрацьовувати ці навички. Потрібною була інформація про покази, протипокази та ефективність залучення замісної терапії кровозамінниками на догоспітальному етапі при значних крововтратах.

У той же день відбулося урочисте відкриття конференції, в якому взяли участь представники відомчого міністерства, адміністрації Лодського воєводства, мерії міста Лодзь, провідні фахівці в галузі «Медицина невідкладних станів», зокрема Дорота Гаєвська – президент Асоціації лікарів-рятувальників, Радзіслав Корнек – ректор місцевого медичного університету, Ліза Морено – President Elekt American Academy of Emergency Medicine (США) та ін.

 

Два наступних дні були присвячені доповідям, яких загалом було представлено 58. Їх тематика стосувалася новітнім досягненням у алгоритмі проведення медичного сортування при масових ураженнях в т.ч. на тлі терористичних актів, організації діяльності відділень невідкладних станів, догоспітальної та ранньої госпітальної реанімації, проблемам діагностики та лікування сепсису у дорослих та дітей, травматичним ушкодженням різної локалізації, досвідом впровадження симуляційних центрів у навчальний процес з домедичної та медичної допомоги, навчання парамедиків. Саме останній тематиці була представлена доповідь доцента Ляховича Р.М.

У ній він розповів про організацію навчального процесу з підготовки парамедиків у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського, звернувши увагу на те, що саме наш університет був ініціатором щодо впровадження навчань з цієї дисципліни, закцентувавши при цьому увагу на  висвітлюванні в даній програмі сучасних принципів діагностики та надання екстреної медичної допомоги на тлі сучасних протоколів з медицини невідкладних станів, рекомендацій BLS, ALS, ATLS тощо. Також було звернено увагу аудиторії на те, що практична частина занять проводиться в центрі симуляційного навчання нашого університету, який сьогодні є одним з найкращих в Україні.

Цінна інформація, отримана з конференції, була висвітлена та проаналізована на нараді кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги. Новітні підходи до діагностики, лікування низки невідкладних станів, згідно отриманої новітньої інформації та останніх клінічних протоколів   будуть використані під час проведення  теоретичної частини  занять, а також   при реалізації студентами різноманітних практичних навичок.

Інформацію подав доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги  Ляхович Роман Марянович.