Меню Закрити

Викладач ТНМУ пройшов фахове стажування на базі клініки отоларингології, хірургії голови та шиї Вроцлавського медичного університету

Завдяки двосторонній співпраці між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Я. Горбачевського МОЗ України та Вроцлавським медичним університетом (Польща) науково-педагогічні працівники нашого вишу мають унікальну можливість проходити стажування на клінічних базах медуніверситету у Вроцлаві.

13-26 січня 2020 року асистент кафедри оториноларингології та офтальмології, к.м.н. М.І.Герасимюк пройшов двотиженеве стажування на базі кафедри та клініки отоларингології, хірургії голови та шиї Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu (Вроцлавська університетська клінічна лікарня імені Яна Мікуліча-Радецького).

Університетська клінічна лікарня – це лікарняний комплекс, що складається з 24 клінік, 29 відділень, операційних, лікувальних кабінетів, лабораторій та інших приміщень для пацієнтів. Заклад надає медичні послуги в галузі базової та спеціалізованої охорони здоров’я, виконує наукові дослідження, бере участь у підготовці лікарів для практичної медицини та навчанні осіб, які практикують різні професії, що пов’язані з медициною.

У 2011 році введено в експлуатацію цілодобову санітарну посадкову площадку для гелікоптерів.

Клініка отоларингології, хірургії голови та шиї займається комплексною діагностикою та лікуванням саме у галузі отоларингології, зокрема:

  • гортань і шия: хірургічне лікування раку гортані (ларингектомія, хордектомія), лікування парезу голосових складок, ендоскопічна біопсія гортані, операції з відновлення горла, бічна та серединна кісти шиї та пухлини шиї іншого походження;
  • вушні захворювання: хірургія вуха (при холестеатомі та різного роду перфораціях), висічення передньої нориці, мобілізація (стабілізація) стремінця (при отосклерозі), вентиляційний дренаж вуха (при ексудативному отиті);
  • ніс і додаткові пазухи носа: ендоскопічна хірургія приносових пазух (при поліпозі, хронічному синуситі, кістах синусів), пластична хірургія носової перегородки (септопластика), пластична хірургія зовнішнього носа, електрокоагуляція носових раковин, рецидивуючі носові кровотечі, новоутворення носа і додаткових пазух носа.

Протягом двох тижнів Максим Герасимюк мав можливість ознайомитися та навчитися новітнім методикам оперативних втручань у кращих фахівців-отоларингологів регіону:

  • dr hab. n med. Krzysztof Morawski – керівник клініки, провідний отохірург Республіки Польща.

  • Dr hab. n. med. Marcin Frączek – доцент кафедри та клініки отоларингології, один із новаторів відділення.

        DrKrzysztof Zub

        Dr Marcin Masalski

Отриманий досвід є дуже корисним та неодмінно буде впроваджений у навчальний та лікувальний процес кафедри і клініки оториноларингологї ТНМУ.

Висловлюю щиру подяку адміністрації ТНМУ та координатору двосторонньої співпраці, почесному професору ТНМУ, завідувачу кафедри та клініки внутрішньої медицини, пульмонології та алергології Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, проф. Войцеху Баргу за надану можливість стажування та навчання у провідних отоларингологів Польщі.

Інформацію подав к.м.н. М.І.Герасимюк.