Меню Закрити

Науковець кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків ТНМУ пройшла стажування у Вроцлаві

За час свого існування Вроцлавський медичний університет (Uniwersytet Medycznyi Piastów Śląskich we Wrocławiu) завжди співпрацював з медичними університетами України в галузі науки та академічного обміну, розвивав міжнародне культурне партнерство. Однак особливе місце в історії міжнародного співробітництва займає Національний медичний університет у Тернополі. Медичний університет Вроцлава проводить стажування для працівників ТНМУ у Вроцлаві.

Доцент кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків Равлів Ю.А. проходила стажування 1-14 лютого 2020 року на базі фармацевтичного факультету Вроцлавського медичного університету (Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej). В структуру фармацевтичного факультету входять 19 кафедр, на яких здійснюють підготовку спеціалістів фармацевтичного профілю.

Корпус фармацевтичного факультету Вроцлавського медичного університету.

Під час стажування науковець мала змогу спостерігати, а також брати участь у проведенні наукових досліджень. На кафедрі основ медичних знань (Katedra i Zakład Podstaw Nauk Medycznych) є лабораторія (Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Zaawansowanych Terapii Komórkowych), де ведуть дослідження стовбурових клітин.

 

Лабораторія кафедри основ медичних знань (маг. Дорота Бодетко та доц. Равлів Ю.А.).

Лабораторія з відбору та дослідження матеріалів.

На кафедрі фармацевтичної біотехнології (Zakład Biotechnologii Farmaceutycznej) були показані дослідження РНК ізоляцію з рослин. Керівник кафедри – д-р. Моніка Білецька.

Під час проведення наукових досліджень на кафедрі фармацевтичної біотехнології.

Колектив кафедри фармацевтичної біотехнології ( зліва направо mgr Marta Stafiniak, mgr Bartosz Pencakowski, dr Monika Bielecka – kierownika zakładu).

На кафедрі технології ліків (Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku) було показано лабораторії, де проводять дослідження з розробки лікарських засобів. На кафедрі налічується значна кількість лабораторій, які оснащені найсучаснішими апаратами та приладами для проведення наукових досліджень. Для навчання студентів фармацевтичного факультету окремо обладнані лабораторії для проведення практичних занять.

Лабораторії кафедри з технології ліків.

Керівник кафедри технології ліків д-р Божена Каролевич та доц. Равлів Ю.А.

Навчальна аптека кафедри технології ліків.

Доц. Равлів Ю.А. під час проведення наукових досліджень.

Лабораторія (Pracownia Analizy Elementarnej i Badań Strukturalnych) тісно співпрацює з кафедрою технології ліків, яка оснащена сучасним устаткування, де здійснюється аналіз нових розроблених лікарських засобів. Керує лабораторією  д-р Агата Горняк (перша справа).

З працівниками лабораторії.

Стажування також проходило на кафедрі біології та фармацевтичної ботаніки, де керівником кафедри є проф. Адам Матковський. Наукові дослідження ведуть на дуже високому рівні. На кафедрі вирощують рослини в умовах різного освітлення для проведення подальших наукових досліджень.

На базі фармацевтичного факультету було проведено ознайомлення з роботою бібліотеки фармацевтичного факультету та надано доступ до найновіших підручників фармацевтичного спрямування (англійською, польською, французькою мовами). Також у рамках стажування було відвідано головну бібліотеку Вроцлавського медичного університету (Biblioteka Główna UMW). На кафедрі технології ліків було також надано доступ до кафедральної бібліотеки та електронний доступ до всіх баз для пошуку інформації, статей і патентів для планування власних наукових досліджень.

Вхід до бібліотеки фармацевтичного факультету.

З керівником бібліотеки фармацевтичного факультету.

Також у рамках стажування було відвідано Музей фармації. Приміщення музею займає 3 поверхи. В цьому будинку аптека діяла 700 років тому. В цій аптеці вперше почала працювати жінка, яка була магістр фармації зі Львова.

Вхід до музею.

У приміщенні музею.

Музей фармації.

Стажування припало на святкування 70-річчя університету. Урочиста подія відбувалася в ораторському залі Аула Леопольдіна. На святкуванні був присутній ректор, запрошені ректори інших навчальних закладів, державні посадовці, професорсько-викладацький склад, гості.

Святкування 70-річчя Вроцлавського медичного університету.

Висловлюю щиру подяку адміністрації ТНМУ та координатору двосторонньої співпраці, почесному професору ТНМУ Войцеху Баргу (Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznego im Piastów Śląskich) за надану можливість стажування та навчання на базі фармацевтичного факультету, а також керівнику стажування в університеті – д-р. Єві Барг (Kierownik Katedra i Zakład Podstaw Nauk Medycznych). Щира подяка відділу міжнародних зв’язків, зокрема його керівнику Лісничук Н.Є. 

Проф. ВойцехБарг та доц. Равлів Юлія.

Інформацію подала доц. Равлів Ю.А.