Меню Закрити

Головні принципи менторів ТНМУ: зацікавленість, щирість, взаємоповага!

«Привіт! Я твій ментор» – такими словами зустрічають групи першокурсників студенти старших курсів. Третій рік поспіль у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського реалізовується проект наставництва спрямований на тих, хто вперше переступає поріг омріяного вишу. Мета менторського проекту, ініційованого Студентським парламентом та центром виховної роботи і культурного розвитку ТНМУ, – допомогти першокурсникам легше та швидше адаптуватися до студентського життя, ефективно керувати власним часом, брати участь в університетських і міжнародних програмах.

Колись відомий політик і правозахисник, президент Південно-Африканської республіки Нельсон Мандела сказав: «Освіта – це найпотужніша зброя, яку ви можете використати, аби змінити світ». Менторство – це також певний освітній процес, коли більш досвідчена та обізнана людина ділиться знаннями та досвідом, допомагає навчатися та зростати. У сучасному світі менторство – це наставництво, поєднане з консультуванням, коучингом та навіть психологічною підтримкою. У певні моменти життя ментором для людини можуть бути рідні, більш досвідчені друзі, викладачі, колеги, а іноді навіть і незнайомі люди.

У ТНМУ ментор – це студент старших курсів, який на добровільних засадах зголошується працювати з академічною групою першокурсників, допомагаючи їй самоорганізуватися ще до того, як почнеться навчання. Він пояснює, що і як в університеті організовано, розповідає про правила проживання у гуртожитку, які проекти та програми діють в ТНМУ, в яких органах студентського самоврядування і наукових гуртках студенти можуть брати участь. На початку кожного навчального року в нашому університеті відбувається відбір талантів до Творчого колективу ТНМУ, театральної студії «Арт-драма», волонтерської команди, вибори до Студентського парламенту ТНМУ та багато-багато іншого. Ментори завчасно розповідають першокурсникам про ці події, допомагають їм взяти участь у них і якнайкраще представити свій талан чи обрати громадську діяльність до душі.

У своїй роботі ментори багато часу приділяють студентам першого курсу. Вони служать особистим прикладом для молодших колег і є справжніми носіями цінностей майбутніх медиків. Найголовніше завдання для них – мотивувати студентів до постійного розвитку та самовдосконалення. Наші ментори вміють працювати в команді, мають досвід роботи у громадських, культурних і волонтерських проектах, розвинені комунікативні навички, прагнуть до саморозвитку і зростання, ведуть здоровий спосіб життя та є гнучкими до змін.

Ментори ТНМУ – це радше наставники чи виховники. Вони неначе старші сестри і брати, які допомагають студентам Тернопільського медуніверситету зростати особистісно і суспільно. Результат роботи ментора вимірюється, в першу чергу, рівнем якісних змін у розвитку студентів. Саме тому багато свого часу ментори проводять безпосередньо зі студентами. Вони організовують спілкування зі всіма учасниками академічної групи, допомагають першокурсникам поставити цілі та розставити пріоритети на час навчання. Саме їм вдається краще зрозуміти емоційно-психологічний стан студента та попередити кризові явища.

Програма менторства також покликана налагоджувати діалог між деканатом, керівництвом університету, кураторами з числа викладачів, краще адаптуватися до життя в Тернополі.

Менторами стають не просто успішні у навчанні студенти, а саме ті, хто реалізував себе у різних наукових, творчих, волонтерських та інших проектах на рівні університету, міста, країни. Головними критеріями для вибору менторів є їхні цінності, мотиви, репутація особистості як майбутнього наставника.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.