Меню Закрити

Студенти ТНМУ навчали учнів основам домедичної допомоги

За сприяння куратора академічної групи к. мед. н., доц. Ірини Смачило студенти четвертого курсу медичного факультету Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського Олександр Теренда та Аліна Жемела провели курс домедичної допомоги для школярів 11 класів Скалатської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст Підволочиського району Тернопільської області.

Під час багатьох невідкладних станів до приїзду бригади екстреної медичної допомоги людина може померти (гостра затримка кровообігу, масивна кровотеча, непрохідність дихальних шляхів, та ін.). Тому важливе місце в системі екстреної медичної допомоги відводиться свідкам події, а також працівникам, які не мають медичної освіти.

Курс базувався на сучасному американському протоколі домедичної допомоги. На ньому було показано основні аспекти виконання серцево-легеневої реанімації та основні тимчасові методи зупинки кровотечі.

«На жаль, сьогодні є дуже мало людей, які вміють і знають, як правильно надавати домедичну допомогу, не наражаючи себе на небезпеку і не погіршуючи стан потерпілого, тому ми, як майбутні лікарі, вирішили допомогти у подоланні цієї соціально-медичної проблеми», – зазначили організатори.

Також було продемонстровано проморолик про Тернопільський національний медичний університет. Майбутні абітурієнти мали змогу ознайомитися з навчальним процесом, особливостями студентського життя та отримати вичерпні відповіді на власні запитання.