Меню Закрити

17 листопада – Міжнародний день недоношених дітей – World Prematurity Day

Міжнародний день недоношених дітей – World Prematurity Day, започаткований у 2009 році за ініціативою Європейського фонду з догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI). Саме у Відні відбулося перше святкування Міжнародного дня недоношених дітей на площі Святого Михайла. Професори університетської клініки Ангеліка Бергер і Арнольд Поллак запустили в небо 500 білих кульок  – в знак кількості передчасно народжених дітей протягом року. З цього часу, вже десять років поспіль World Prematurily Day святкують в європейських країнах.

Міжнародний день недоношених дітей у Тернополі святкують з 2016 року, коли вперше зібрали «ранніх пташок», які народились в обласному перинатальному центрі «Мати і дитина». І вже з перших секунд життя почалася боротьба медиків, рідних за їхнє майбутнє. Кожне врятоване життя немовляти – безцінне!

Цю хорошу традицію продовжують досі…. 15 листопада 2019 року у дитячому розважальному центрі «Країна мрій» відбулося свято малюка, свято дітей, врятованих, виходжених, виплеканих любов’ю!

Дуже тепла, родинна атмосфера панувала на святі, сльози радості та щастя батьків поєднувалися зі словами щирої вдячності медикам за доказ справжнього чуда!

Доброю традицією стало святкування Міжнародного дня недоношених дітей, свята малюка спільно з представниками факультету іноземних студентів Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Студенти-медики разом з «ранніми пташками», їхніми батьками, аніматорами та медиками обласного перинатального центру створили чудову атмосферу свята за допомогою цікавих ігор, музики, танців з діточками, солодощів, кольорових кульок.

Ідея такого святкування – це можливість інформувати суспільство, громадськість про небезпеку та наслідки передчасних пологів, необхідність  розв’язання насущних проблем, з якими стикаються медики лікарі і сім’ї передчасно народжених дітей, допомогти родинам знайти підтримку і розуміння.

Майже 15 мільйонів дітей щорічно у світі народжуються передчасно народженими, в середньому це кожна десята дитина з народжених, при чому понад один мільйон недоношених немовлят гине, частина має важкі для здоров’я наслідки. Водночас недоношеність – це не вирок!!! Величезна кількість передчасно народжених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми!

Велика любов, щира віра, щоденна наполеглива праця медиків, батьків – роблять дива.

Епіграфом свята малюка можуть стати слова мати Терези: «Доброї дороги – тим, хто йде! Сил і терпіння – тим, хто очікує! Тепла і щирості – тим, хто зустрічає. Частіше посміхайтеся новому дню і не забудьте сказати, кому хотіли – люблю!».