Меню Закрити

Волонтери ТНМУ організували для діток соціально незахищених категорій навчання з основ гігієни ротової порожнини

У день великого християнського свята Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня 2020 року викладачі та студенти-волонтери загально-університетського руху MISERICORDIA та науково-краєзнавчої студії «Терполяни» відвідали Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр.

Лікар-інтерн Оксана Пелип провела урок гігієни ротової порожнини для підопічних закладу.

Гігієна ротової порожнини один з важливих розділів особистої гігієни і є головним профілактичним заходом, які повинні робити усі люди. Гігієна ротової порожнини цінна тим, що вона містять у собі одночасно етіотропний і патогенетичний механізми профілактики, бо основною метою є хіміко-механічне видалення зубного нальоту – базового чинника карієсу зубів й хвороб пародонту. Сьогодні поширеність та інтенсивність розвитку карієсу і хвороб пародонта у дітей в Україні є високою внаслідок недостатнього профілактичного догляду за ротовою порожниною у період росту та формування її органів і тканин. Рівень гігієнічних знань і вмінь значною мірою залежить від тісної співпраці лікарів-стоматологів, батьків, дітей, вчителів, вихователів та медпрацівників дошкільних та шкільних закладів і поліклінік. Дорослі мають стати взірцем для дитини та бути їй надійними помічниками у догляді за ротовою порожниною. Ступінь володіння гігієнічними навичками, усвідомлення потреби якісного їх виконання, обов’язкового відвідування стоматолога у рекомендовані терміни відіграє велику роль у стоматологічній профілактиці дітей.

На занятті учні ознайомилися з доглядом за зубами і ротом, щоб зберегти їх здоровими й запобігти інфекції. Вивчали способи запобігання карієсу зубів, демонструючи важливість обмеження споживання цукру, частих перекусів, а також розглядали правильне чищення зубів двічі на день зубною пастою із фтором. Учні дізналися, як зубний наліт розвивається на зубах і як бактерії в нальоті можуть викликати карієс зубів. На моделях зубів ознайомились з ефективною схемою чищення зубів удома.