Меню Закрити

У рамках Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» викладачі ТНМУ стали фасилітаторами груп рівних

З 12 жовтня до 27 грудня 2020 року у рамках Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» відбувся дистанційний курс-тренінг фасилітаторів груп рівних, у якому взяли участь викладачі Тернопільського національного медичного університету Оксана Сидоренко, Софія Гусак, Ірина Боровик та Наталія Галіяш.

Групи рівних в медичних закладах вищої освіти – це осередки викладачів, які прагнуть якіснішої вищої медичної освіти й постійно розвивають свою викладацьку майстерність. Вони дають необмежені можливості для професійного зросту та розвитку своїх умінь. Групи рівних є прикладом навчання по горизонталі, коли учасники без жорстких правил у безпечній атмосфері мають змогу обговорити нагальні проблеми, поділитися своїм досвідом, засвоїти нові викладацькі підходи, вивчити мотиваційні техніки чи педагогічні методики.

На початку курсу учасники мали змогу прослухати лекції професора Ренато Галеацці, експерта проєкту, про цілі та формат роботи груп рівних (peergroups) https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2760541144201398&id=2179075865681265

Зустрічі в рамках курсу відбувалися один раз на тиждень тривалістю 2,5 години, протягом яких ми мали змогу обговорити горизонтальне навчання та його переваги, суть, принципи та техніки фасилітації, як працювати з групою та особливості групової динаміки, значення зворотного зв’язку в роботі викладача, особливості онлайн-фасилітації тощо.

В останній частині курсу, працюючи з Анастасією Леухіною, викладачкою Київської школи економіки, незалежною фасилітаторкою, кожен з учасників мав змогу спробувати себе в ролі фасилітатора групи рівних і практично випробувати свої навички.

Учасники дистанційного курсу-тренінгу фасилітаторів груп рівних.

Дякуємо тренеркам з групи «Інша освіта» Наталі Трамбовецькій, Анні Мигаль, Дарині Пироговій, а також Анастасії Леухіній за високий рівень фасилітації зустрічей наших груп рівних, «холодний душ» та «теплу ванну», щире бажання ділитися своїм професійним та особистим досвідом. Також висловлюємо вдячність Олені Ігнащук та Дарині Богдан за якісну організацію курсу та своєчасне надання усієї необхідної інформації.

Вже з Нового року запрацюють групи рівних в нашому університеті. Учасники будуть обговорювати реальні проблеми, з якими викладачі стикаються у своїй педагогічній діяльності, зважаючи на виклики сьогодення. Групи рівних об’єднають вмотивованих, відповідальних викладачів, які прагнуть постійного вдосконалення. Всі групи рівних розглядатимуть питання практичної діяльності і будуть проблемно орієнтованими. Дві з них з фасилітаторками Оксаною Сидоренко, Софією Гусак та Іриною Боровик фокусуватимуться на загальних питаннях педагогічної роботи, а фасилітаторка третьої групи Наталія Галіяш робитиме акцент на проблемах симуляційного навчання.

Якщо ви маєте бажання в дружній невимушеній атмосфері вільно обговорювати проблеми, пов’язані з роботою, разом з колегами знайти найоптимальніші шляхи їх розв’язання, обмінюватись ідеями, особистим досвідом й при цьому отримувати бали безперервного професійного розвитку, то вам до нас! Так як групи рівних є одним з видів підвищення педагогічної кваліфікації, то Ви можете долучити участь в роботі Групи рівних у свій індивідуальний план підвищення педагогічної майстерності на 2021 рік.

У нашому університеті в січні відбудеться семінар «Групи рівних – новий формат безперервного професійного розвитку освітян», під час якого буде надано всю організаційну інформацію щодо груп рівних, а також ви зможете задати запитання фасилітаторкам.

Якщо вас зацікавила дана інформація і ви вирішили взяти участь у Групах рівних, то зв’язуйтесь з фасилітаторками та записуйтесь в одну з трьох груп, оскільки в них є обмеження по кількості учасників. І пам’ятайте, що групою можна досягти більшого, ніж самостійно!

Запрошуємо викладачів нашого університету до участі в групах рівних в рамках безперервного професійного розвитку освітян і вдосконалення своєї педагогічної майстерності в сучасному, доступному, ефективному та дружньому форматі.

Інформацію підготували Наталія Галіяш та Оксана Сидоренко.