Меню Закрити

Крандж Ашвінбхаї Госаї: «Дуже важливо вміти вчасно підтримати інших»

Ментор, насамперед, є інсайдером, тобто не просто людиною, яка має певні теоретичні знання, а яка сама пройшла той шлях, яким іде його підопічний. Наставник може підказати, де є ймовірність помилок чи перешкод, і як їх уникнути чи до цього підготуватися. Це допоможе початківцям швидше розвиватися, зосереджуватися на головних цілях, бути успішнішими. У нашому ж випадку студенти-першокурсники за допомогою менторів краще адаптовуються до навчання в університеті, орієнтуються у тих можливостях, які дає їм виш, в міжнародних програмах і житті зокрема. Проєкт менторства в Тернопільському національному медичному університеті реалізовується упродовж трьох років і має доволі успішні результати.

Сьогодні наставництву у світі приділяють велику увагу. Менторство важливе у кожній галузі. Статистичні дані підтверджують ефективність застосування потенціалу менторства. Наприклад, з 92 нобелівських лауреатів у США 48 працювали з ментором. Система наставництва є одним з ключових факторів, який забезпечує якість освіти, адже вона впливає на успішність кожного студента зокрема і рейтинговість ЗВО загалом.

Однією з успішних менторок ТНМУ є студентка з Індії Крандж Ашвінбхаї Госаї (IM 254). Її ім’я – це назва рідкісної пташки у Тібеті, згадки про яку є в духовних індійських книгах. Вона розповіла про свій досвід менторства.

– Чому Ви вирішили стати ментором?

– Мені подобається бути комусь корисним, Якщо я можу комусь допомогти, то я це роблю з задоволенням. Упродовж цього року я допомагаю дівчатам з інших країн у придбанні курток та чобіт, щоб вони могли комфортно себе почувати взимку. Я організовую для них тури по магазинах і супермаркетах, щоб студенти могли знати, де вони можуть купити потрібні продукти, речі, техніку. Також вчу, як правильно замовити таксі.

– Чого вдалося навчити першокурсників?

– Я навчила дівчат, як можна організувати своє життя в Україні без допомоги батьків, як поводитися з людьми, бути доброзичливими до своїх одногрупників та сусідів по кімнаті. Також вдалося навчити їх керувати своїм часом, тому що вони мають заняття, готують їсти, мають обов’язки з прибирання кімнати чи квартири. Це дуже важко на початках організувати себе так, щоб все встигати.

З якими проблемами до Вас звертаються студенти?

– Переважно це навчання та іспити, а також є деякі особисті проблеми. Я ділюсь усією інформацією про іспити та навчання. Я розказую їм свій досвід і про свої помилки та шляхи вирішення тієї чи іншої ситуації. Також вважаю важливим те, що ми будемо ділитися одна з одною думками, переживаннями, проблемами. Це допомагає відчувати підтримку. Я можу лише розповідати про власний досвід. Дуже сподіваюся, що це комусь стане в нагоді і допоможе знайти свій шлях.

– Які були Ваші очікування щодо цього проекту?

– Я думала, що ментор – це офіційна особа від університету, яка буде підтримувати і супроводжувати першокурсників. У моєму випадку це дівчата. І дівчатам легше розповісти дівчині про все, що їх турбує.

– Яким чином Ви контактуєте з групою?

– Під час перших своїх днів у статусі ментора я домовилася про зустрічі з дівчатами. Під час таких зустрічей я можу дати їм підтримку і зворотній зв’язок, більше знати про них. На мою думку, жодна дівчина не повинна почуватися самотньою, тому я створила групу для спілкування у WhatsApp. Таким чином ми постійно на зв’язку. Наші зустрічі відбуваються кожні 10 днів. Нам завжди є що обговорити.

– Що можете порадити наставникам?

– Хочу сказати лише одне: потрібно вміти підтримувати тісний контакт зі своїми підопічними, щоб у них була довіра і бажання поділитися з вами дуже важливим. І не можна зловживайте цією інформацією, бо це окремий світ кожної людини. Потрібно ставитися з повагою.

– Які головні цінності для Вас у житті?

– Загалом життя – це та річ, завдяки якій ви можете досягти чого завгодно. Воно є цінним, глибоким і змістовним. В цьому вся краса. Будь-який досвід – добрий і поганий – змушує вас повноцінно жити і розвиватися. Деякі люди бояться контакту з зовнішнім світом і живуть у своєму маленькому світі. Будьте безстрашними, будьте живими!

– Що для Вас є найважливішим?

– У моєму соціальному житті найважливішою є моя сім’я, а в професійному житті найважливішими є моя кар’єра та мої мрії. Коли я навчалася на першому курсі, то стикалася з багатьма проблемами. Я їх успішно вирішила. Це дало мені силу і впевненість. Тому тепер я вирішила допомогти іншим першокурсникам. Я людина, яка ніколи не залишить когось у біді. Може тому я і  почала працювати з тими, хто тільки розпочав навчання в ТНМУ. Я намагаюся допомогти у вирішенні їхніх проблем і стараюся дати їм правильний напрямок у навчанні і житті. Деякі дівчата дуже милі та добрі зі мною. Я ставлюся до них, як до своїх молодших сестер. Я допомагаю без усіляких очікувань на подяку чи віддачу. Це був мій свідомий вибір бути ментором.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Крандж Ашвінбхаї Госаї.