Меню Закрити

Міжнародний день рідної мови у ТНМУ

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Це те, що ми отримуємо із материнським теплом. Це те, що зачаровує нас своїм звучанням. Це те, що надихає нас. Це те, що заставляє нас посміхатися.

Нині у світі за різними даними нараховують майже 6000 мов, проте щомісяця у світі зникає 2 мови. Вважають, що у ХХІ столітті щонайменше 40 % мов може зникнути з лінгвістичної карти світу. Із метою підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено 21 лютого – Міжнародним днем рідної мови.

Традиційно викладачі кафедри української мови Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського організували заходи до Міжнародного дня рідної мови. У святкуванні взяли участь студенти медичного факультету і студенти факультету іноземних студентів.

Доцент Марія Тишковець зі студентами групи ММ-113 переглянули інформаційний відеоролик, присвячений Міжнародному дню рідної мови, а також документальний відеоролик «Чому Пересопницьке Євангеліє таке цінне для українців?»

У цей день звучало поетичне слово різними мовами. До святкувань долучилися доцент Ірина Заліпська зі студентами групи ІМ-137. Іноземні студенти дізналися цікаві факти про багатство і красу української мови. Крім того, студенти Аджібаде Адесева Ололаде, Ванкхеде Ваішнаві Говардхан, Госаві Рупал Раджендра, Гупта Анкекш, Сінях Анірудх, Сіта Рам Шелке Сурадж презентували вірші своїми рідними мовами, зокрема гінді, конкані, йоруба, англійською мовою, арабською мовою, сомалійською мовою, маратхі, каннада, малаялам. Азам Сінд Мохд Анас та Радж Ранголі із захопленням декламували вірші українською мовою. Зачарували всіх прекрасним співом Палліккалі Шаміл, Осман Фархан Абді, Абдулла Сумея Мохамуд.

Студенти факультету іноземних студентів 236-ї групи разом із викладачем Оксаною Мисик переглянули відеоматеріали, присвячені цікавим фактам про мови світу. Також студенти декламували вірші, написані їхньою рідної мовою. Пролунали поетичні твори на таких мовах, як гінді, гадоті, ігала, ігбо, йоруба і калабарі.

До Міжнародного дня рідної мови долучилися викладач Надія Олійник зі студентами груп ІМ-125 й ІМ-129. Було переглянуто відео про історію свята, а також кожний студент розповідав про свою країну, її культурну самобутність, видатних особистостей, мови, якими там спілкуються. Іноземні студенти читали вірші і співали пісень рідними мовами (арабською, урду, суахілі, польською, французькою, едо, берберською, лінгала). Студенти ознайомилися з культурними надбаннями Пакистану, Нігерії, Кенії, Польщі, ДР Конго, Марокко, Буркіна-Фасо, України.

Доцент Тетяна Мельник зі студентами групи ІМ-256 провела виховний захід до Міжнародного дня рідної мови під назвою «5 цікавих фактів про мою мову».

Студенти підготували розповіді-презентації, у яких ознайомили з мовними особливостями, походженням та функціонуванням своєї мови; декламували вірші та співали рідною мовою.

Так, Пачеко Карла Егас та Медіна Едгар Мачадо, які приїхали з Еквадору, розповіли про іспанську мову:

Цікаву доповідь про різні африканські мови (йоруба, ігбо, хауса) зробив Айоола Хіларі Харрісон, пов’язавши походження мов з етнічними групами:

Студенти з Індії Васім Джафаруллах Кхан та Бхавінкумар Калідас Патель ділились цікавинками про індійські мови маратхі (нею розмовляє понад 90 млн. осіб) та гуджараті (вона є рідною для понад 46 млн. осіб).

Шануймо і любімо рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо, розкриваймо її велич і могутню силу, адже вона в нас – одна!