Меню Закрити

У ТНМУ розпочато впровадження інституту тьюторства

У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського розпочато впровадження інституту тьюторства для студентів з метою підвищення їхнього рівня знань і практичних вмінь. Тьютор – це наставник або помічник, який допомагає і опікується іншими. Тьюторство є офіційно визнаним компонентом британської системи освіти і сьогодні є справою престижу для університетів Європи, США, Канади. У світових вишах процес самоосвіти є однією з основних складових в отриманні університетських знань, а тьюторство виконує функції супроводу цієї самоосвіти.

Головний його принцип полягає у тому, що найкращі представники зі студентського середовища допомагають іншим у навчальному процесі і самоосвіті. Значна інформація передається через довірче спілкування на рівних з однолітками. Формат передачі інформації може бути у вигляді навчальних занять, семінарів, акцій, бесід, тренінгів тощо. Такий підхід є доволі дієвим і популярним у світі, оскільки передбачає вищий рівень довіри. Цей принцип допомагає створити консолідоване студентське середовище, яке має спільні цінності та орієнтири.

Як розповів декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський, суть цього проєкту полягає у тому, що студенти старших курсів, які мають освітній досвід і добре знають проблемні питання у навчанні, допомагають молодшим студентам краще освоїти предмети і практичні навички. «Тьюторство на відміну від менторської програми, яка діє в університеті упродовж трьох років, передбачає підвищення рівня знань і розвитку самоосвіти. Тьютори можуть звернутися за допомогою до викладачів, щоб вони краще пояснили і допомогли розібратися з тими питаннями і темами, які важко освоїти молодшим студентам. Уже у співпраці з викладачами вони вирішують, у якій формі донести до студентів інформацію так, щоб вони її краще засвоїли. Це можуть бути онлайн-лекції, консультації. Також тьютори самі можуть пояснювати молодшим студентам цей матеріал, якщо вони його добре освоїли», – додав Петро Романович.

За його словами, з цієї метою буде створено веб-платформу на сайті ТНМУ, де будуть розміщені всі необхідні матеріали і навчальні відео. Також буде розроблена Google-форма, за допомогою якої можна буде отримувати зворотній зв’язок від студентів. З її допомогою вони можуть давати свої пропозиції, вказувати на складні для них теми і питання. На думку декана факультету іноземних студентів, це також допоможе інституту тьюторства працювати ефективно. Петро Сельський також повідомив, що цю систему будуть впроваджувати і  шліфувати у роботі з іноземними студентами, а вже згодом вона буде поширена на українських студентів.

До реалізації цього проекту залучені фахівці деканату іноземних студентів, заступник директора центру виховної роботи і культурного розвитку Олена Покришко, а також активісти з боку студентства Праджвал Гангаппа Тіппанавар та Мохамед Шумаель Кхан, які мають досвід допомоги молодшим студентам у навчанні. Невдовзі до них приєднаються інші старшокурсники, які також свого часу опікувалися студентами саме в навчальному аспекті.

Уже складена програма, з яких тем студенти можуть вдосконалити свої знання. Вона буде розширена на основі того, які пропозиції надійдуть від тьюторів.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини автора.