Меню Закрити

Четверо студентів ТНМУ отримали іменні стипендії Григорія і Євдокії Шумки

25 травня 2021 року під час планового засідання вченої ради Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського відбулося вручення іменних стипендій Григорія і Євдокії Шумки. Цього року представники родини виділили чергову суму коштів для продовження цього проєкту. Декілька місяців тому був оголошений конкурс на здобуття стипендії серед українських студентів ННІ медсестринства денної форми навчання. Подавати заяви могли усі бажаючі. Під час відбору до уваги бралися матеріальне становище, успіхи в навчанні і громадська активність.

За результатами відбору стипендії були призначені Аліні Марущак (МБв 141, «Медсестринство), Анні Суботенко (МБв 141, «Медсестринство»), Дмитру Бубенчику (ПБв 131, парамедик), Анастасії Прохоренко (ПБв 132, парамедик).

Ректор ТНМУ, професор Михайло Корда нагадав всім присутнім, що в університеті діє два проєкти з надання іменних стипендій – це родини Шумки і родини Кінащуків. Щодо першої стипендії, то ідея надання матеріального заохочення для молодих людей належить Дейлу Шумці, батьки якого родом з Тернопільщини. Він вирішив робити внесок у майбутнє України у формі підтримки талановитої молоді. Іншу стипендію, за словами Михайла Михайловича, започаткували випускники ТНМУ – Людмила і Микола Кінащуки. За допомогою системи ендавменту вони вирішили підтримувати кращих студентів Тернопільського медичного університету. Отримані відсотки від депозитних коштів ідуть на виплату стипендії імені Кінащуків тому представнику четвертого курсу, який має найвищу академічну успішність, є активним у волонтерській, громадській, благодійній, творчій діяльності в університеті.

Директор навчально-наукового інституту медсестринства, професор Світлана Ястремська додала, що, окрім грошового заохочення, кожен стипендіат одержав сертифікат про присвоєння стипендії і історичну пам’ятку про Григорія і Євдокію Шумок. Уся документація була розроблена і надрукована представниками родини в Канаді і надіслана до нашого університету.

Присвоєння цих стипендій розпочалося з ініціативи інструктора-методиста кафедри медсестринських наук Університету МакЮена Христини Шумки у липні 2017 року під час її перебування в ТНМУ у складі офіційної делегації вишу з Едмонтона. Свого часу родина Дейла Шумки співпрацювала з університетом у Калгарі на благодійній основі. Вони фінансово підтримували факультет, на якому навчалися майбутні медсестри. Тоді у родини виникла ідея у такий же спосіб співпрацювати з Тернопільським національним медичним університетом.

У дієвості стипендіальної програми благодійники могли переконатися під час відвідин ТНМУ 24 травня 2019 року. Тоді до вишу завітали Андре Шумка (Andrea Shumka), Дейл Шумка (Dale Shumka), Марні Шумка (Marnie Shumka). Вони мали нагоду поспілкуватися з ректором ТНМУ, професором Михайлом Кордою, ознайомитися з роботою ННІ медсестринства.

Дейл Шумка поділився своїми враженнями від перебування в Тернополі та ТНМУ: «Приїхали ми сюди тому, що наша невістка, яка є викладачем в Університеті МакЮена в Едмонтоні, була тут декілька разів. У неї залишилися позитивні враження про ваш університет і місто. Саме в той час, коли вона повернулася від вас, я займався дослідженням свого коріння з боку мого батька. Його родина емігрувала з Тернопільщини в 1908 році. Дуже велика кількість емігрантів була тоді саме з України та Польщі. Канада велика країна і потребувала людей і робочої сили. На жаль, я нічого не зміг знайти в записах і метриках про своїх родичів. Дід з бабою по маминій лінії емігрували ще раніше – в 1898 році. Також не мав успіху у дослідженні маминого родоводу. Мені було приємно почути позитивні відгуки Христини про Тернопіль і я мріяв побувати на рідній землі своїх предків».

Адміністрація і ТНМУ  студенти висловлюють щиру подяку родині Дейла Шумки за підтримку студентської молоді з числа майбутніх медсестер і парамедиків. Щиро віримо у те, що ці інвестиції сприятимуть розвитку українських молодих фахівців, які у майбутньому під час виконання професійних обов’язків врятують не одне людське життя, якісно надаватимуть допомогу хворим.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини автора і Миколи Василечка.