Меню Закрити

Багаторічна та ефективна співпраця ТНМУ з родиною Дейла Шумки

Протягом чотирьох років свою допомогу та сприяння наполегливим й успішним студентам навчально-наукового інституту медсестринства Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського висловлює родина Григорія та Євдокії Шумки, які проживають в Канаді.

Працьовитий та незламний Григорій Шумка емігрував до Канади з Галичини в 1906 році, переживши численні труднощі інтеграції до нового життя на чужині, оселився в жвавій українській громаді в місті Мандер, Альберта. Його турботлива та ніжна дружина – Євдокія Шумка (Беззубяк) – народилася в Бівер-Лейк, на північно-західних територіях, незабаром після того, як її батьки емігрували з села Біла, в 1900 році. Познайомилися Євдокія та Григорій, а згодом і одружилися, в Мандаре, де у них народилися сини Джозеф, Едвард, Леслі, дочки Філліс та Маріон. На початку 1930-х років, під час світової економічної кризи, яка знищила тисячі підприємств, сім’я втратила свій бізнес із продажу сільськогосподарського обладнання, а на початку Другої світової війни переїхала до Ванкуверу (Британська Колумбія), що дало можливість Григорію відновити кар’єру. Це навчило родину ніколи не здаватися, бути оптимістами, наполегливо працювати та використовувати кожну можливість.

Григорій легко знаходив товаришів, його любили та поважали. Євдокія була другом для всіх, хто її зустрічав, і багато знайомих приходили до неї, щоб обговорити свої проблеми та почути її пораду. Їй подобалося бути домогосподаркою та докладати всіх зусиль, щоб сім’я мала затишний будинок, комфортне життя, а її випічка була такою смачною, що її з нетерпінням чекали рідні та друзі. У Григорія та Євдокії була традиція – щонеділі об’єднувати всіх рідних та запрошувати на вечерю друзів, пригощаючи всіх українськими стравами.

Незабаром у сім’ї народилася шоста дитина – син Дейл. Хлопець щодня бачив працьовитість батьків, їх незламність, любов до життя, дружелюбність та бажання допомагати людям. Вже з чітко сформованою особистою позицією, сімейними цінностями та баченням світу молодий чоловік вибудовував власне життя. Саме такі цінності, закладені ще з дитячих років, стали тими підвалинами, якими керується у своєму житті, щедрий на добрі вчинки, меценат Дейл Шумка.

Завдяки багаторічній співпраці з Університетом імені Гранта МакЮена (MacEwan University, Едмонтон), починаючи з 2015 року, в Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського приїжджали викладачі та студенти з Канади для обміну досвідом, організації канадсько-українських курсів, проведення грантів. Серед запрошених гостей була інструктор-методист кафедри медсестринських наук Христина Шумка, яка була приємно вражена щирістю та гостинністю навчального закладу та Тернополя. Повернувшись в Канаду, Христина розповіла про свою подорож в Україну, про спілкування зі студентами, про їхнє життя та нестримне бажання вчитися свекру Дейлу Шумці.

«Час від часу студентам потрібно нагадувати, що талановиті та успішні персони теж колись були новачками, багато працювали, долали перешкоди, зустрічали людей, які у них повірили. Так, як вірить у наших студентів-парамедиків і медичних сестер Дейл Шумка, невтомний чоловік, зі щирим бажанням допомогти найбільшому скарбу України – студентству. Ми щиро віримо, що здобута перемога та заслужена нагорода стане рушійним поштовхом для наших стипендіатів, цінним подарунком для їхнього подальшого розвитку. Ваші досягнення – це неймовірна гордість і радість для нас», – зазначила директор навчально-наукового інституту медсестринства ТНМУ, професор Світлана Ястремська.

Молодість – це пора формування базових світоглядних принципів та життєвих орієнтирів, час для навчання, спонтанних подорожей, фестивалів, максималізму в думках і перших граблів на ділі. Найголовніше – розкрити та розвинути в собі ті таланти, які притаманні тільки вам. А якщо вони, окрім душевної сатисфакції, приноситимуть матеріальну винагороду, то молода людина зможе реалізуватися як успішна особистість. Ти можеш все, якщо поряд люди, які в тебе вірять та підтримують. Такими людьми для наших студентів стали Дейл (Dale Shumka) і Марні Шумки (Marnie Shumka), які започаткували іменну стипендію батьків Дейла – Григорія та Євдокії Шумки, та їхні син з невісткою Метью і Христина Шумки, які допомогли з реалізацією задуманого.

За цей час, а саме 2017 – 2020 роки, стипендіатами імені Григорія та Євдокії Шумки стали 18студентів спеціальності «Медсестринство»: Христина Крамаренко (2017-2021роки навчання), Людмила Вергелес (2017-2021 роки навчання), Ольга Круцько (2015-2019 роки навчання), Ольга Черник (2018-2022 роки навчання), Уляна Габрух (2017-2019 роки навчання), Ірина Амброзяк (2016-2020 роки навчання), Людмила Довбан (2017-2019 роки навчання), Лілія Гнатів (2017-2021 роки навчання), Зоряна Кульматицька (2017-2021 роки навчання), Христина Волощук (2017-20212021 роки навчання), Софія Бонцаль (2016-2020 роки навчання), Ольга Здирко (2015-2019 роки навчання), Марія Степова (2017-2019 роки навчання), Алла Луцишин (2016-2020 роки навчання), Валерія Тіторчук (2015-2019 роки навчання), Марія Вайціховська (2019-2023 роки навчання), Вікторія Перейма(2019-2023 роки навчання), Аліна Верхола (2018-2022 роки навчання) та двоє студентів-парамедиків: Дмитро Дудник (2019-2021 роки навчання) і Назар Ковальчук (2019-2022 роки навчання).

Професор Світлана Ястремська також зазначила, що минулого року дещо змінилися критерії відбору переможців на призначення премії. Зазвичай, це були результати навчання, наукова діяльність, волонтерство, культура й громадська робота молодих людей.

«Ми розуміємо, що допомога та підтримка в період пандемії COVID-19 має особливе значення, саме тому Дейл Шумка та його родина прийняли рішення при виборі стипендіатів враховувати також матеріальне становище їхніх сімей», – додала Світлана Олександрівна.

Під час планового засідання вченої ради Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 25 травня 2021 року відбулося чергове вручення іменних стипендій Григорія та Євдокії Шумки. Стипендіатами стали студенти навчально-наукового інституту медсестринства Аліна Марущак (МБв-141), Анна Суботенко (МБв-141), Дмитро Бубенчик (ПБв-131) та Анастасія Прохоренко (ПБв-132).

«Спеціальність медсестри, на мою думку, є дуже потрібною у всьому світі, люди цієї професії отримують від роботи не тільки матеріальне, але й моральне задоволення, адже своїми діями вони приносять полегшення хворим, піклуються та підтримують їх – впевнено каже Анна Суботенко, студентка групи МБв-141. – Я щиро вдячна пану Дейлу та його родині за відзначення наших напрацювань, підтримку та допомогу, бажаю їм міцного здоров’я, невичерпної енергії та наснаги, сімейного затишку, благополуччя та добра».

З щирістю та вдячністю звернувся до Дейла Шумки стипендіат Дмитро Бубенчик, парамедик, студент групи ПБв-131: «На мій погляд, не можна інакше змінювати світ, аніж через людей: себе, інших і тих, хто вірить у щось спільне з нами. Мені здається, родина пана Дейла навіть не до кінця розуміють, наскільки цінними для нас є їхні подарунки, а також віра у наші таланти. Він та його батьки своєю працею довели, що все під силу, бажаного можна досягнути, як важко б не було на початку шляху. Ті успіхи, яких Ви досягли, є цінними не лише для ваших рідних, але й для нас, дякуємо, що поділилися частинкою своєї душі».

Світ тримається на небайдужих, чуйних людях, нездатних пройти повз, завжди готових допомогти і надати підтримку. Керівництво університету дякує родині Дейла та Марні Шумки за надану довіру, турботу і участь у житті наших студентів, їхнє професійне становлення. Ваша допомога дуже цінна і ніколи не буде забута.

Журналіст ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки, Яніни Чайківської та Миколи Василечка.