Меню Закрити

Професор ТНМУ отримала диплом Міністерства розвитку громад та територій України

Нещодавно д-р  мед. наук, професор кафедри загальної гігієни та екології  Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського МОЗ України Лотоцька О.В. була нагороджено дипломом  Міністерства розвитку громад та територій України за активну та плідну роботу у складі групи з опрацювання питань щодо наближення законодавства України щодо питної води, питного водопостачання та водовідведення до стандартів Європейського Союзу, зокрема розробку проекту змін до Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.2.4-171-20 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної до споживання людиною».

У жовтні минулого року для розроблення нового національного нормативного документа з якості питної води з метою імплементації українського законодавства до положень Директиви Ради Європи 98/83/ЄС «Про якість води, призначеної для споживання людиною» у Міністерстві розвитку громад та територій України було створено Робочу групу щодо внесення змін до діючого ДСанПіН 2.2.4-171-10 (Наказ Мінрегіону від 10.11.2020 № 275). До її складу увійшло близько 30 осіб, серед яких були представники Мінрегіону, профільних комітетів Верховної Ради України, зацікавлених органів виконавчої влади, ведучі спеціалісти багатьох наукових інститутів, підприємств та асоціацій. Професор ТНМУ Лотоцька О.В. була включена до складу робочої групи за рекомендацією керівництва ДУ «Інститут громадського здоров‘я імені О.Марзєєва НАМН України» разом з іншими вченими-гігієністами – спеціалістами в галузі гігієни води та водопостачання.

Упродовж жовтня 2020 р. –  січня 2021 р. було проведено низку засідань в онлайн-режимі, на яких було розглянуто і обговорено основні положення нового проекту національного нормативного документу «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», розробленого фахівцями ДУ «Інститут громадського здоров‘я імені О.Марзєєва НАМН України», а саме д. мед. н., проф. Прокоповим В.О. – завідувачем лабораторії гігієни природних, питних вод та д. б. н., с. н. с., Зоріною О. В. – провідним науковим співробітником цієї лабораторії.

Фото: Перше установче засідання Робочої групи під головуванням заступника Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської (21.10.2020 р.).

У результаті багатогодинних дискусій робочою групою був затверджений проект змін до Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.2.4-171-20 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної до споживання людиною», який відповідає більш сучасним світовим вимогам у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення і наближає українське законодавство до стандартів Європейського Союзу.

Фото: Під час обговорення проєкту змін до Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.2.4-171-20 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної до споживання людиною».