Меню Закрити

Всеукраїнська науково-практична конференція у ТНМУ об’єднала понад 700 науковців

23-24 вересня 2021року в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги».

Захід організовано кафедрою медичної реабілітації та кафедрою фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання. У зв’язку з карантинними обмеженнями зустріч науковців відбулася в онлайн-режимі.

У науковому зібранні взяли участь провідні фахівці з різних куточків України та світу, зокрема з Києва, Львова, Краматорська, Вінниці, Чернівців, Івано-Франківська, Дніпра, Полтави, Сум та з міст Познань, Біла Підляска (Польща).

З вітальним словом від адміністрації університету до учасників звернувся проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, доктор біологічних наук, професор Іван Кліщ.

Іван Миколайович привітав гостей конференції, наголосив на доцільності та важливості її проведення, подякував учасникам за їхню участь і небайдужість до розвитку медичної й фізичної реабілітації та побажав плідної роботи.

Відкриваючи пленарне засідання, з привітанням і побажанням успіху до учасників наукового зібрання, звернулися завідувач кафедри медичної реабілітації, доктор медичних наук професор Ігор Мисула та завідувач кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання, доктор медичних наук професор Дарія Попович.

Учасники конференції з цікавістю заслухали доповідь професора Ігора Мисули на тему: «Роль програми Еразмус+ у запровадженні європейських стандартів підготовки магістрів фізичної терапії в Україні».

Ігор Романович зазначив, що сьогодні в Україні здійснюється реформування системи реабілітації, яка вимагає якісної підготовки високопрофесійних кадрів. Програма Європейського Союзу Еразмус+ «Innovative Rehabilitation Education – Introduction of new master degree programs in Ukraine 2018-2021» REHAB дає можливість забезпечити вирішення цієї проблеми.

Науковий інтерес викликав виступ Олександра Владімірова, професора, доктора медичних наук, завідувача кафедри фізичної та реабілітаційної медицини і спортивної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, заслуженого лікаря України «Розбудова сучасної системи реабілітації в Україні: здобутки та проблеми».

Олександр Аркадійович глибоко проаналізував стан системи реабілітації в Україні, вказав на проблеми у реформуванні та намітив шляхи подальшого її розвитку в Україні.

Про формування рухових функцій у дітей з церебральними паралічами під впливом реабілітації за методом професора Козявкіна розповіла лікар-педіатр Анна Кушнір.

Валерій Сокрут, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри реабілітаційної та спортивної медицини Донецького національного медичного університету представив доповідь «Реабілітація пацієнтів з суглобовим синдромом на первинному і вторинному рівнях надання медичної допомоги».

Доповідь «Brain Derived Neurotrophic Factor та його роль у синаптичній пластичності мозку з позиції нейрореабілітації» презентувала Ірина Камишна, доцент кафедри медичної реабілітації Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Лук’ян Андріюк, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри реабілітації та нетрадиційної медицини факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького у своєму виступі «Менеджмент осіб постраждалих від черепно-мозкової травми в умовах особливого періоду», зазначив, що для удосконалення організації, покращення ефективності та контролю відновного лікування хворих, які перенесли закриту черепно-мозкову травму в умовах особливого періоду, реабілітаційний процес рекомендовано розділити на етапи: діагностичний, стабілізаційний, підсумковий.

Про лікувальні вправи як компонента багаторівневої реабілітації пацієнтів з постковідним синдромом розповів доктор медичних наук, завідувач кафедри фізичної та реабілітаційної медицини Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова, професор Петро Колісник.

Професор кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Буковинського державного медичного університету Оксана Полянська виступила з темою «Інфаркт міокарда на тлі Covid-19: етапність реабілітації».

Оксана Степанівна наголосила, що фізична терапія у довготривалому періоді реабілітації у пацієнтів з Covid-19 має бути спрямована на визначення рівня функціонування, задишки за шкалою Борга, сатурації, чистоти серцевих скорочень, рівня фізичної працездатності, сили м’язів.

Директор Державного закладу “Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України”, доктор медичних наук, професор Олег Панченко у під час доповіді розповів про клінічну реабілітацію в умовах інформаційно-психологічної війни.

Олег Анатолійович звернув увагу слухачів на те, що ковідна пандемія, вимушена ізоляція, військовий конфлікт, складна економіко-політична ситуація поставили перед наявною системою реабілітаційних послуг нові завдання щодо надання медичної, психологічної та соціальної допомоги, направленої на зміцнення стресостійкості та підвищення якості життєдіяльності.

З організацією роботи Більче-Золотецької лікарні та реабілітацією в сучасних умовах ознайомив слухачів конференції Любомир Синоверський, директор КНП «Більче-Золотецька обласна лікарня реабілітації імені В.Г. Вершигори» ТОР.

Доктор медичних наук Gustaw Wójcik, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, представив доповідь «Rehabilitacja pacjentów onkologicznych w obliczu powikłań spowodowanych radioterapią» у якій розповів про нові методики реабілітації онкологічних хворих у Європі.

Доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ТНМУ Наталія Давибіда зацікавила учасників конференції представленою інформацією та провела майстер-клас на тему «Шоколадний масаж: користь, показання та техніка виконання».

Науковий інтерес викликав виступ кандидата медичних наук Тимофія Шитікова на тему «Реабілітація дітей з віддаленими наслідками черепно-мозкової травми методами мануальної терапії».

Доповідь «Застосування медичних інформаційних систем в реабілітації» представив завідувач кафедри медичної інформатики ТНМУ, доктор біологічних наук, професор Дмитро Вакуленко.

Провів надзвичайно корисний та захоплюючий майстер-клас на тему «Використання спеціально розвиваючих вправ танцювальної терапії у фізичній реабілітації» доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ТНМУ Віктор Назарук.

Про застосування методики Neurac при адгезивному капсуліті розповів фізичний терапевт Комунального некомерційного підприємства «Міська комунальна лікарня №3» Тернопільської міської ради та засновник центру фізичної реабілітації «Recovery Lab» у Тернополі Віталій Бенько.

Віталій Анатолійович зазначив, що пацієнти з таким синдромом відчувають скутість в плечі, і майже повну втрату амплітуди пасивної і активної зовнішньої ротації плеча.

Кандидат медичних наук, доцент кафедри ортопедагогіки Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка Людмила Вакуленко презентувала тему «Інформаційні резерви функціональної проби Мартіне-Кушелевського, значення морфологічного аналізу артеріальних осцилограм при цьому».

Науковці підсумували роботу пленарного та секційних засідань, подякувала керівництву університету за сприяння та усім учасникам конференції за плідну й творчу роботу.

Формат відеоконференції надав учасникам змогу не лише вербально представити свої наукові здобутки, але й водночас став майданчиком для наукової дискусії, спільного перегляду й плідного обговорення відеофрагментів та наданих презентацій.

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.