Меню Закрити

Реконструкція повстанської криївки у НОК «Червона калина»

Побачити те, як виглядала криївка воїнів УПА, тепер можна у навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Під час офіційного відкриття 13 жовтня 2021 року біля неї відбулася реконструкція бою повстанців з енкаведистами. У театралізованому дійстві взяли участь студенти ТНМУ, члени громадської організації «Інститут дослідження національної спадщини».

Відразу і не здогадаєшся, де вхід до криївки, бо виглядає, як звичайний колодязь. Організатори проєкту Леонід Кравчук, доктор історичних наук, та Тарас Кадобний, кандидат філософських наук, задумали все так, аби за інтер’єром та екстер’єром усе нагадувало часи підпілля. Схованку робили за згадками довгожителів, а роботи тривали чотири місяці.

«У нас зародилася ідея відродити краплинку нашої історії, краплинку історії боротьби українського народу за свою незалежність, а після прочитання книги Федора Венженовича «Нас не здолали», ми зрозуміли, що потрібно реалізовувати задумане», – розповів Леонід Кравчук.

Леонід Васильович подякував ректору ТНМУ, професору Михайлу Корді та керівництву університету за підтримку та віру в їхні сили, а також за подаровані експонати для криївки.

Священний обов’язок нащадків – берегти пам’ять про героїчне минуле, Другу світову війну, передавати свої знання молодому поколінню про подвиги українців, про героїзм воїнів УПА. Ці люди несли весь тягар боротьби за волю і незалежність України.

Вояками УПА ставали кращі сини й доньки українського народу. На боротьбу вони ішли в розквіті сил. Ішли добровільно і готові на все: голод, холод, гоніння, на рани та муки, на кров і смерть.

Учасників зустрічі привітав ректор ТНМУ Михайло Корда: «Завтра великий день, коли є велика кількість дуже важливих для кожного українця свят. Мова йде і про Покрову, і про день українського козацтва, і про день створення УПА, і про найактуальніше для усіх нас свято – День захисників і захисниць України. Зовсім невипадково ці свята поєдналися, адже саме таким чином ми показуємо зв’язок між поколіннями всіх тих, хто боровся за українську землю, хто захищав нашу свободу і нашу незалежність. Я переконаний, що саме через те, що ми пам’ятаємо попередників, зараз є кому захищати Україну».

Михайло Михайлович зауважив, що Українська повстанська армія була одним з найпотужніших партизанських рухів світу і найяскравішим феноменом історії України ХХ століття. За словами ректора, досвід підпілля і боротьби УПА вивчали і вивчають в інших країнах. На героїзмі учасників визвольно-революційного підпілля виховуються нові покоління українців.

Михайло Корда вручив грамоти Тернопільської міської ради членам ГО «Інститут дослідження національної спадщини» за активну участь у суспільно громадському житті, високий професіоналізм, співпрацю зі студентською молоддю, підтримку студентських творчих та професійних починань, приурочених національно патріотичному вшануванню історичних подій та з дня нагоди українського козацтва і з дня святої Покрови Богородиці, а саме доценту Наталії Боцюк, доценту Оксані Багрій-Заяць, кандидату медичних наук Оксані Яворській, доценту Наталі Калинюк та доценту Ларисі Кравчук.

Вокальний квартет «Акорд» Тернопільської обласної філармонії виконав декілька давніх українських повстанських пісень.

Володимир Росоловський, начальник управління з питань соціальної роботи сімейної та гендерної політики протидії торгівлі людьми департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, продекламував поетичний твір «Скажи, бабусю, чи даремно вмирали повстанці».

Піднесення патріотичного духа та нездоланності українського народу долинули з уст громадського діяча, публіциста та літературознавця Володимира Барни.

Голова Тернопільського козацтва Володимир Мосейко висловив слова подяки за бажання теперішнього покоління вивчати історію свого народу.

Прочитати поезію про боротьбу повстанців доручили доценту кафедри медичної фізики діагностичного та лікувального обладнання Валерію Дідуху.

На завершення презентували давно забуті українські страви, згадували про наші звичаї. Музей-криївка стане місцем шани полеглих героїв Української повстанської армії. Тут зможуть організовувати історичні реконструкції члени науково-краєзнавчої студії ТНМУ «Терполяни». У криївці можуть відбуватися виїзні заняття з історії для студентів Тернопільського медичного університету. Також вона слугуватиме чудовим об’єктом для ознайомлення гостей зі Східної України та представників іноземних делегацій з історією боротьби нашого народу за незалежність. Відвідини криївки закарбуються в пам’яті набагато краще і надовше, аніж теоретична лекція.

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.