Меню Закрити

Команда ТНМУ виграла грант від Temerty Ukraine-Toronto Education & Collaboration Fund

Команда ТНМУ з науковим проєктом Folate Status and Risk of Neural Tube Defects in Western Ukraine стала переможцем відбору Temerty Ukraine-Toronto Education & Collaboration Fund. Конкурс засновано Медичним факультетом імені Темерті Університету Торонто в Канаді для підтримки молодих лідерів охорони здоров’я в Україні через спільні дослідницькі та освітні програми, ініціативи та заходи. Дефіцит фолатів є однією з причин вроджених вад розвитку плода, в першу чергу, вад невральної трубки, які часто зумовлюють дитячу смертність та інвалідність. Частота вад невральної трубки в Україні є найвищою в Європі. Метою проекту є визначення фолатного статусу невагітних жінок репродуктивного віку та чинників впливу на фолатний обмін, встановлення ролі фолатів як біомаркера ризику вад невральної трубки в Україні, розробка рекомендацій щодо нормалізації фолатного статусу. У досліджуваних осіб буде вивчено аліментарне забезпечення фолатами, рівень фолатів в еритроцитах та сироватці крові, рівень інших вітамінів групи В, гомоцистеїну та цинку у жінок двох регіонів України, у тому числі з високою частотою вад невральної трубки. Будуть запропоновані рекомендації для нормалізації фолатного статусу з метою покращення репродуктивного здоров’я та зниження частоти вад невральної трубки.

Фонд Temerty є давнім прихильник української громади та діаспори, а родина Temerty заснувала цілий ряд проукраїнських програм та ініціатив, а саме Temerty Contemporary Ukraine у Гарварді; «Україна в європейському діалозі» в Інституті гуманітарних наук у Відні; Києво-Могилянська бізнес-школа; Temerty Endowment Fund – Help Us Help; Ініціатива Атлантичної ради «Україна в Європі»; та науково-освітній консорціум, присвячений вивченню та дослідженню  Голодомору та інших.

Джеймс Temerty присвятив свою кар’єру зеленій енергетиці та питанням технологічному прогресу. Сім’я пана Temerty, який народився в Україні, переїхала до Канади в 1950 році. Перш ніж розпочати свою підприємницьку кар’єру він працював у IBM, а починав з франшизи ComputerLand, яка переросла у найбільшу мережу магазинів ComputerLand у світі. Далі він заснував компанію Northland Power, діяльність якої базується на впровадженні інновацій для охорони навколишнього середовища та лідирує в Канаді, починаючи з першого великомасштабного проекту виробництва біомаси в Канаді, до високоефективної ко-генерації чистого природного газу, та раннього запровадження використання наземної вітрової та сонячної енергії. Пан Temerty також відіграв важливу роль у створенні SoftChoice Corp., яку очолював протягом 16 років.

James and Louise Temerty, Temerty Family Foundation

Підприємницька кар’єра та благодійна діяльність пана Temerty відзначена багатьма почесними відзнаками. У 2008 році він був призначений членом престижного Ордену Канади на знак визнання його внеску в суспільне життя. У 2010 році він був удостоєний премії Ernst and Young «Підприємець року» в Канаді. Пан Temerty отримав діамантову медаль королеви Єлизавети II у 2012 році за внесок у розвиток країни. У 2013 році пан Temerty став першим лауреатом медалі Митрополита Андрея Шептицького – відзнаки, заснованої на відзначення внеску у справу українсько-єврейського взаєморозуміння та співпраці, а у 2015 році був нагороджений орденом Ярослава Мудрого, що є найвищою пошаною, яку Україна може віддати іноземному громадянину.

Інформацію надав проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.