Меню Закрити

Студенти ТНМУ організували лекцію «Цукровий діабет: групи ризику, симптоми, профілактика»

2 грудня 2021 року студентами ТНМУ було проведено для учнів 8-9 класів Колосівської та Попівецької гімназій Кременецького району навчальну лекцію «Цукровий діабет: групи ризику, симптоми, профілактика».

Тема є досить актуальною, оскільки ЦД – одна з причин високої смертності після серцево-судинних і онкологічних патологій, слугує базою для супутніх захворювань та ускладнень, ранньої інвалідності.

Учні були ознайомлені з факторами ризику: діти дізналися про те, як надлишок маси, малорухливий спосіб життя, неправильні навички харчування можуть стати пусковим механізмом у виникненні цієї патології. Навчилися виявляти типові ознаки захворювання (стійка спрага, сухість у ротовій порожнині, почуття голоду навіть після споживання їжі, часте сечовиділення, втрата чіткості зору, млявість).

Також у формі гри школярі засвоїли тактику дій при погіршенні самопочуття, було змодельовано ситуацію, в якій охочі мали змогу оцінити стан уявного хворого та надати домедичну допомогу аби запобігти розвитку коми. Учні ознайомилися з морально-етичними принципами, які є необхідними в суспільстві задля комфорту осіб, які хворіють, так як цим людям потрібно суворо дотримуватися режиму прийому інсуліну, своєчасного харчування, щоб запобігти погіршенню самопочуття, тому в жодному разі не можна створювати своєю поведінкою ситуацій, в котрих хворий відчуватиме себе не таким як його оточення.

Діти активно брали участь в обговоренні теми, дізналися багато корисної інформації, яка може знадобитися їм в майбутньому.

Організатори заходу – Вікторія Кісіль (ММ-418) та Марія Якимчук (ММ-418).

Інформацію надали організатори заходу.