Меню Закрити

Практична реалізація міжнародного проекту ТНМУ у рамках Балтійської університетської програми

«Стихії природи: життя в гармонії буття» – така назва міжнародного проєкту, який у рамках Балтійської університетської програми (Швеція) реалізується у ТНМУ спільно з Жешувським університетом (Польща), координатором якого з польського боку є професорка Кристина Лесняк-Мочук. Метою проєкту є екологічне виховання молоді, формування у них високого рівня екологічної культури та екологічної свідомості за допомогою екологічних заходів. Свідоме та бережне ставлення до природи повинне формуватися з дитинства, у сім’ї, у дитячому дошкільному закладі, в школі, і, можливо, воно лише за умови формування у дітей екологічного світогляду, згідно з яким людина здатна взаємодіяти зі світом природи на основі розуміння його законів, співпрацювати з природою, а не керувати нею.

«Земля, Вода, Повітря і Вогонь – це чотири елементи, які пов’язують все в Природі і нас з Природою» – саме цей вислів і є основним гаслом проєкту, який за ініціативи студентів 1-го курсу реалізовувався впродовж жовтня-грудня 2021 року.

Студенти 1-го курсу медичного факультету: Софія Чорній, Ярослав Білик, Арсен Дмитришин і Софія Гомонець підготували та провели низку цікавих просвітницьких заходів для учнів загальноосвітніх шкіл Тернополя. Зокрема студенти представили стихії природи у вигляді цікавих та змістовних презентацій «Магія стихії Земля», «Вогонь-друг, Вогонь-ворог», «Кому потрібне Повітря?», «Вода – це життя», метою яких було донести, що довкілля є невід’ємною частиною нашого життя; що люди відійшли від розуміння того, що неслухняність законам природи порушує симбіоз цих чотирьох елементів, перетворюючи їх на руйнівні елементи.

Окрім викладу теоретичного матеріалу у презентаціях, учні загальноосвітніх шкіл мали можливість бути учасниками освітніх активностей.

Учням 7-8-их класів загальноосвітньої школи №5 було продемонстровано науково-пізнавальний фільм про гельмінтів та їх небезпеку для організму людини. Школярі мали змогу розглянути макропрепарати кишкових паразитів, а також особисто, користуючись світловим мікроскопом, розглянути деяких представників плоских червів.

Серед учнів 5-го класу загальноосвітньої школи №3 було організовано вікторину «Сонечко». Діти з великим задоволенням розгадували ребуси та кросворди на тему стихії «Вогню». Цікавинкою освітнього заходу було проведення в спортзалі школи «Королівського вогняного масажу», який продемонструвала доцентка кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ТНМУ Наталія Давибіда.

Під час спілкування зі шкільною аудиторією початкових класів школи №1 студенти-медики уміло демонстрували досліди щодо властивостей повітря та його користі для людини. Учні з великим задоволенням брали участь у навчальних іграх «Так-Ні», «Хмаринка», «Будь уважним», «Вгадай слово».

Учні загальноосвітньої школи №6 були ознайомлені зі стихією Води, впродовж освітнього заходу студенти університету наочно продемонстрували школярам можливості застосування води людиною, проаналізували користь та шкоду цієї стихії.

Поставлену мету досягнуто – комплексний захід відбувся досить успішно. Хотілося б, щоб молоді люди, яким відкриває свої двері сучасність, пам’ятали слова римського мислителя Л.Сенеки, сказані ще в І ст.н.е.: «Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме».

Подальша реалізація проєкту передбачає організацію серед учнів і студентів навчальних закладів Тернополя квесту «Екологія мегаполіса», наукового пікніка «Фундаментальні та прикладні дослідження в біології та екології», природничих читань «Здорова молодь – здорова нація», еко-вікторини «Бережіть планету», а також науково-практичної конференції для студентів і молодих вчених з міжнародною участю спільно з Жешувським університетом.

Завдяки подібним просвітницьким заходам відбувається не тільки поширення наукових знань серед шкільного загалу про природу, її ресурси та небезпеку, яку може нести за собою неправильне відношення до природи, а й популяризація спеціальностей університету. А це – важливий внесок у сприяння професійному самовизначенню майбутніх абітурієнтів.

Інформацію подала професор Лариса Федонюк.

Світлини учасників заходу.