Меню Закрити

Для студентів та аспірантів ТНМУ та Ахенського університету прочитано спільні лекції та проведено панельні дискусії з навчального курсу «Глобальне здоров’я»

Завдяки спільним зусиллям відділу аспірантури і кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського та кафедри Історії, теорії та етики медицини Ахенського університету (RWTH Aachen University, Німеччина (https://www.rwth-aachen.de/go/id/a/?lidx=1)) 26 січня 2022 року було проведено он-лайн лекцію та панельну дискусію на актуальну тему «Глобальне здоров’я та зміна клімату – важливість медичних працівників» з навчального курсу «Global Health» («Глобальне здоров’я») для студентів та аспірантів обох університетів.

Під час цього спільного заходу двох медичних ЗВО України та Німеччини завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я професор Ганна Сатурська прочитала лекцію на тему «Global Health and Climate Change – The Importance of Health Personnel» (Global and Ukrainian perspectives), після чого студенти задавали питання та відбулася дискусія на цю тему.

Представник Ахенського університету, засновник і речник Німецького альянсу зі зміни клімату та здоров’я (the German Alliance for Climate Change and Health) – доктор медицини Мартін Герман (Dr. med. Martin Herrmann) виступив з лекцією з фокусом на Німеччину як експерт у цій галузі.

Прочитані інтерактивні лекції викликали жваві дискусії та обговорення, особливо щодо громадських дій та ініціатив, спрямованих на покращення здоров’я населення в умовах зміни клімату, впливу на психологічну складову здоров’я та застосування міждисциплінарного підходу до вирішення даних проблем у Європейському просторі.

Студенти медичного факультету, аспіранти ТНМУ та студенти медичного факультету Ахенського університету продемонстрували активну позицію щодо визначення важливої ролі медичних працівників у подоланні проблем зміни клімату, підготовки центрів громадського здоров’я та медичної галузі в цілому до адаптації їх функціонування в умовах змін клімату і виражених впливах кліматичних та екологічних катастроф на здоров’я населення у різних регіонах.

Цей захід сприятиме покращенню якості підготовки магістрів та аспірантів спеціальності «Медицина», магістрів з громадського здоров’я в Україні та Німеччини, продовженню міжнародної співпраці між ТНМУ та ЗВО інших країн.

Висловлюємо щиру вдячність міжнародним партнерам з Ахенського університету, особливо ініціатору та організатору заходу Наталії Сірій – співробітниці кафедри історії, теорії та етики медицини німецького вишу. Сподіваємося на подальшу співпрацю між кафедрою громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського та кафедрою історії, теорії та етики медицини Ахенського університету.