Меню Закрити

ТНМУ посів перше місце серед медичних закладів вищої освіти у «Топ-200 Україна»

Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” (http://www.euroosvita.net/), в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence (http://ireg-observatory.org/en/), презентує наступний, шістнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України “Топ-200 Україна 2022”.

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського цьогоріч посів 1-ше місце серед медичних і фармацевтичних вишів нашої країни та 20-ту позицію серед 200 закладів вищої освіти України. Порівняно з результатами минулого року ТНМУ піднявся на 4 сходинки вище серед усіх університетів і медичних зокрема. У 2020 році ТНМУ був третім серед медичних ЗВО та 25-м серед 200 українських вишів. У 2014 році – 14-м серед медичних і 113-м серед усіх вишів України.

При складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні і світі, яка зазнає глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019 та повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну. До уваги бралися напрацювання міжнародної Конференцієї IREG 2020 (Beijing Conference: “University rankings in the time of uncertainty”, 20-21 жовтня 2020 року), IREG 2021 (Джидда, Саудівська Аравія: «Effects of Rankings on Community and Society», 15 і 16 листопада 2021 року) та Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG (Берлін, Німеччина, 18-20 травня 2006 року).


1. Базові принципи визначення рейтингів університетів України:

a) Забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів. Для цього використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. Методика розрахунків університетських рейтингів є доступною для громадськості з метою перевірки отриманих результатів.

b) Врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів. З цією метою їх робота сукупно оцінювалася на більш широкій базі показників у порівнянні з відомими рейтинговими системами.

c) Пріоритетність євроінтеграційних процесів. Виходячи з важливості євроінтеграційних процесів вищої освіти України, вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів (QS World University Rankings та інше) встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників.



2. Методика рейтингування університетів України

Цьогорічне рейтингування університетів України здійснено за сукупністю показників їх діяльності (Табл. 1) відповідно до наступної методики:

a) Зовнішніми незалежними організаціями визначалися рейтинги N університетів за показником (номінацією) К (K=1,…,10). Якщо за якоюсь з номінацій той чи інший університет не було рейтинговано, його умовне місце в рейтинговій таблиці за цією номінацією приймалося N+1.

b) З застосуванням методу Дельфі, експертами проєкту “Топ-200 Україна” визначалися вагові коефіцієнти окремих номінацій (W1,W2,…W10). Сума цих вагових коефіцієнтів дорівнює 1.


c) Для кожного університету розраховувалося середнє зважене значення Індексу університету за групою номінацій.

d) Результуючий рейтинг університету по групі номінацій визначався як зворотна величина до Індексу університету.


Показник
Вага показ-никаОцінювання виду діяльностіВікрите джерело доступу до показника
1QS World University Rankings0.145Академічна діяльністьhttps://www.topuniversities.com
2Scopus0.145Науково-видавнича діяльністьhttps://osvita.ua
3Webometrics0.145Оцінка науково-дослідницьких досягнень університетів через порівняння їх Інтернет-сайтівhttps://webometrics.info
4THE University Impact Rankings0.145Досягнення ЗВО 17 Цілей Сталого Розвитку ООНhttps://www.timeshighereducation.com
5Nature Index0.10Цитованість наукових праць вчених університету у високорейтингових наукових виданняхhttps://www.natureindex.com
6QS Graduate Employability Rankings0.10Міжнародна оцінка ЗВО за можливостями працевлаштування випускниківhttps://www.topuniversities.com
7Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт0.025Якість підготовки

(Примітка: ваговий коефіцієнт цього показника був визначений експертами як 0.025, у зв’язку з тим, що в його складі відсутні результати всеукраїнських студентських олімпіад, які з об’єктивних причин не проводилися)
https://mon.gov.ua
8Премії Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених0.065Навчально-наукова роботаhttps://www.president.gov.ua ,

https://zakon.rada.gov.ua
9Кількість отриманих патентів вченими університету0.065Винахідницька діяльністьhttp://www.euroosvita.net ,

https://ukrpatent.org
10Середнє зважене значення для рейтингів ЗВО за кількістю поданих заяв абітурієнтами та середнім конкурсним ба

Інформацію подав проректор з наукової роботи Іван Кліщ.