Меню Закрити

Науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, профілактики та реабілітації в практиці сімейного лікаря» у ТНМУ

23-24 червня 2022 року, в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася Науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, профілактики та реабілітації в практиці сімейного лікаря». Захід організовано кафедрою терапії та сімейної медицини ТНМУ спільно з Громадською організацією «Асоціація сімейної медицини Тернопільщини».

Зустріч відбулася в онлайн-режимі, в якій взяли участь лікарі, науковці з різних куточків України та світу, зокрема з Києва, Полтави, Львова, Харкова, Одеси, Ужгорода, Запоріжжя, Дніпра, Івано-Франківська, а також з міста Брага (Португалія), загалом понад 900 учасників. Під час засідань заслухано й обговорено 30 наукових доповідей та проведено 5 майстер-класів.

З вітальним словом від адміністрації університету до учасників звернувся проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, доктор біологічних наук, професор Іван Кліщ.

«Сьогодні ми розпочинаємо нашу зустріч під звуки сирени, але сподіваємося, що наступний науковий форум, який є традиційним для нашого університету, вже буде відбуватися у вільній Україні. З початком бойових дій система охорони здоров’я вступила в нову реальність, її функціонування змінилося в залежності від того, де розміщений заклад охорони здоров’я та які функції він виконує сьогодні. Тож бажаю вам плідних дискусій, нових ідей та рішень для того, щоб покращити й адаптувати надання медичної допомоги в цей складний для нас час», – зазначив Іван Миколайович.

Привітала учасників, гостей та організаторів з відкриттям конференції Лариса Матюк, головний спеціаліст (терапевт) Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації. Лариса Михайлівна зауважила, що сьогодні Україна проживає важкі часи, адже, як і декілька років поспіль, наші медики на першій ліній боротьби, рятують життя нашим мужнім воїнам, піклуються про фізичне та психічне здоров’я внутрішньо переміщених осіб.

Професор Іван Катеренчук, завідувач кафедри внутрішньої медицини №2 Полтавського державного медичного університету виступив з темою «Сучасні особливості клініки, діагностики та терапії гострого міокардиту (аналіз клінічних випадків)».

Завідувач кафедри терапії та сімейної медицини ТНМУ, професор Лілія Бабінець зацікавила учасників конференції виступом на тему: «Вибір антигіпертензивного засобу для лікування пацієнтів серцево-судинного профілю у загальнолікарській практиці» та закцентувала увагу на тому, що фармакологічне лікування серцево-судинних захворювань може значно знизити кардіоваскулярну захворюваність та смертність.

Про можливості гепатотропної терапії в онкологічних пацієнтів із токсичним ураженням печінки розповів завідувач кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології, професор Ігор Господарський.

Доповідь «Обстеження функціональних можливостей осіб постраждалих від черепно-мозкової травми для встановлення ефективності реабілітаційних заходів в умовах невизначеності» представив завідувач кафедри реабілітації та нетрадиційної медицини факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Д. Галицького, професор Лук’ян Андріюк.

Вадим Тєрьошин, професор кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету, висвітлив актуальні питання сучасного лікування та профілактики деяких інфекцій у практиці сімейного лікаря: дані доказової медицини та позиція міжнародних експертів.

Актуальну тему «Рослинні простатопротектори в комплексному лікуванні хронічного простатиту» порушив Андрій Мисак, доцент кафедри хірургії №1 з урологією імені Л.Ковальчука ТНМУ.

Інтерес викликала доповідь професорки кафедри внутрішньої медицини №1 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Надії Яреми на тему: «Як покращити прогноз пацієнта з нФП в нових реаліях?»

Завідувач кафедри внутрішньої медицини №1 ТНМУ, професор Надія Пасєчко представила доповідь «Цукровий діабет 2 типу в практиці сімейного лікаря».

Майстер-клас на тему «COVID-19 та інші інфекційні хвороби в умовах війни. Клінічне ведення пацієнтів в амбулаторній практиці» провів професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТНМУ Василь Копча.

Зацікавлення викликала доповідь професорки кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТНМУ Марії Шкільної на тему: «Шкірні прояви деяких кліщових інфекцій у практиці сімейного лікаря. »

Під час майстер-класу розповів про загальні принципи застосування дихання із позитивним тиском на видосі, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ТНМУ, професор Володимир Гнатів.

Актуальну та цікаву доповідь «Лікарі допомагають лікарям: викладання та навчання стійкості в сімейній медицині» представив професор Мінюського університету Yonah Yaphe (м. Брага, Португалія).

Про первинну медичну допомогу, як важливу галузь системи охорони здоров’я України, доповідав директор Інституту сімейної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П.Шупика, професор Олег Шекера.

Науковець Єлизавета Сірчак, професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Ужгородського національного університету виступила з темою «Обґрунтованість замісної ферментної терапії у хворих на цукровий діабет».

Василь Міщук, професор, завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини Івано-Франківського національного медичного університету презентував доповідь «Дивертикулярна хвороба і дивертикульоз у практиці сімейного лікаря».

Науковий інтерес викликав виступ професора Лілії Бабінець на тему: «Принципи раціонального застосування нестероїдних протизапальних препаратів».

Про інтегроване ведення хвороб дитячого віку в умовах невизначеності розповіла доцент кафедри терапії та сімейної медицини ТНМУ Наталія Боцюк.

Провела майстер-клас та представила доповідь «Ведення найбільш поширених дерматозів у загальнолікарській практиці» заслужений лікар України, лікар-дерматовенеролог вищої категорії Оксана Глушок.

Професор Лілія Бабінець підсумувала роботу пленарного та секційних засідань, подякувала керівництву університету за сприяння та усім учасникам конференції за плідну й творчу роботу в надзвичайно складний для України час та побажала перемоги нам усім.

Формат відеоконференції надав учасникам змогу не лише вербально представити свої наукові здобутки, але й водночас став майданчиком для наукової дискусії, спільного перегляду й плідного обговорення відеофрагментів та наданих презентацій.

Усі бажаючі мають можливість переглянути конференцію на ютуб-каналі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського за посиланнями:

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.