Меню Закрити

IХ науково-практична конференція з міжнародною участю «Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів»

22-23 вересня 2022 року відбулася IX науково-практична конференція з міжнародною участю «Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів» в онлайн форматі на базі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Ведучі конференції: проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ (по центру), зав. кафедрою управління та економіки фармації з технологією ліків, професор Тарас Грошовий (праворуч), доцент кафедри УЕФ з ТЛ Олена Покотило (ліворуч).

Науковий захід був організований силами науково-педагогічного штату кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків і кафедри фармації ФПО. У роботі IX-тої науково-практичної конференції з міжнародною участю взяли участь представники провідних вищих навчальних закладів: Maj Institute of Pharmacology Polish Academy of Science (Польща), Tashkent Pharmaceutical Institute (Узбекистан), Bukhara State Medical Institute (Узбекистан), Lithuanian University of Health Sciences (Литва), НФаУ та ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» (Харків), ЗДМУ (Запоріжжя), НМУ, КМУ, ПЗВО «Київський міжнародний університет» (Київ), ІФДМУ (Івано-Франківськ), НУ «Львівська політехніка», ЛНМУ, КЗВО «Рівненська медична академія» (Рівне), КНП «Тернопільська міська лікарня 2», – з представленням результатів досліджень у вигляді усних, постерних і тез доповідей.

Конференція викликала великий інтерес наукової спільноти України та низки інших країн. Свідченням цього є близько 200 наукових робіт українською і англійською мовами, які надійшли до оргкомітету конференції.

Під час пленарних і секційних засідань було заслухано і обговорено 20 наукових доповідей, які стосувалися таких напрямків:

  • Оптимізація технологічних процесів і створення лікарських засобів (синтез біологічно активних сполук)
  • Оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів
  • Оптимізація фармацевтичного аналізу лікарських препаратів
  • Інформаційні технології і автоматизація наукових досліджень з розробки лікарських засобів
  • Оптимізація лікарського обслуговування амбулаторних і стаціонарних хворих.
  • Менеджмент та маркетинг у фармації
  • Фармакологічні дослідження біологічно активних речовин

На початку засідання з вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

У своїй промові проректор привітав усіх з початком роботи перед’ювілейної конференції і підкреслив актуальність проведення цього наукового заходу фармацевтичного спрямування в умовах воєнного стану в Україні. Саме сьогодні, як ніколи, перед фахівцями фармацевтичної галузі постає безліч викликів: вчасного, ефективного, безпечного і раціонального фармацевтичного забезпечення лікарськими засобами населення України; організації роботи суб’єктів фармацевтичної діяльності в умовах війни; вирішення питань реформування додипломної та післядипломної фармацевтичної освіти. Проректор відзначив, що на базі ТНМУ активно функціонує волонтерський центр, який систематично отримує гуманітарну допомогу з усіх куточків світу. За 210 днів війни було передано лікарських засобів, виробів медичного призначення і інших медичних і фармацевтичних товарів на суму більше 0,5 млн. дол. США до ЛПЗ і військових госпіталів, що знаходяться на окупованих та прифронтових територіях України. Іван Кліщ підкреслив, що незважаючи на широкомасштабне вторгнення рф в Україну, наукові конференції необхідно проводити, оскільки науковці мають змогу висвітлити результати досліджень, ознайомитися з науковими здобутками передових наукових фармацевтичних шкіл України, взяти участь у дискусіях, обмінятися досвідом, познайомитися з знаними особами фармацевтичної галузі і знайти ключові моменти розв’язку нагальних питань. На завершення проректор з наукової роботи побажав усім учасникам конференції плідної праці.

З вітальним словом також виступив зав. кафедрою управління та економіки фармації з технологією ліків, професор Тарас Грошовий: «У важкий час, який переживає наша Країна, кожен із свідомих людей своєю самовідданою працею наближає перемогу України. Завданням науковців молодих і досвідчених є створення засобів і розробка сучасних підходів та медичних технологій, що прямо чи опосередковано дозволяють покращувати якість життя і медичне забезпечення військовослужбовців та громадян. У зв’язку з цим, запрошую Вас до обміну ідеями, досвідом і знаннями на платформі цьогорічної IX науково-практичної конференції з міжнародною участю «Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів».

Роботу засідання конференції розпочав професор ЛНМУ Богдан Громовик з актуальною і практично-значущою доповіддю на тему «Пілотний аналіз ситуації в українській фармації під час війни».

Професор Богдан Громовик під час доповіді «Пілотний аналіз ситуації в українській фармації під час війни»

Професор ТНМУ Олена Самогальська представила результати досліджень щодо аналізу фармакотерапії і функціональних порушень органів травлення у хворих на коронавірусну хворобу COVID-19 в умовах стаціонару.

Наукові здобутки Харківської фармацевтичної школи під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, професора Алли Немченко представили начальник Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь іаспірантка Ганна Ляденко.

Роботу конференції продовжила професорЗДМУ Наталія Ткаченко з ученицею Тамарою Магановою, яка присвятила свою доповідь результатам опрацювання концепції людино-орієнтовного проектування у наукових дослідженнях фармації.

Професор Наталія Ткаченко під час доповіді «Концепція людино-орієнтовного проектування у наукових дослідженнях фармації».

З ключовими доповідями також виступили:

Назарій Венгрин, аспірант, Національний університет «Львівська політехніка» (тема доповіді «Зміни законодавства щодо медицини та фармації під час війни в Україні: недоліки та переваги»).

Ірина Бондарєва, доцент, НФаУ (тема доповіді «Study of the motivation of pharmacy staff under the conditions of marital state»).

Марта Матущак, аспірант, НФаУ (тема доповіді «Порівняльний аналіз показників сукупного ризику захворіти та вмерти від лімфоми Ходжкіна та її п’ятирічної поширеності в Україні та в Польщі»).

Лідія Лелека, аспірант, ЗДМУ (тема доповіді «Розробка і валідація спектрофотометричної методики кількісного визначення глібенкламіду в лікарському препараті «Глібенкламід Здоров’я»).

Тетяна Дядюн, доцент, НФаУ (тема доповіді «Інноваційні тенденції на ринку екопакування»).

Актуальні питання сьогодення відображені у доповідях:

Олени Покотило, доцента, ТНМУ (тема доповіді «Особливості реалізації програми «Доступні Ліки» в Україні під час воєнного стану»).

Ольги Гетало, доцента, ПЗВО «Київський міжнародний університет» (тема доповіді «Специфіка анкетного опитування для формування експертних висновків у фармацевтичній галузі»).

Тараса Грошового, професора, ТНМУ (тема доповіді «Дизайн дослідження стабільності лікарських препаратів»).

Загалом на конференції було представлено 20 усних доповідей і постерні доповіді науковців з провідних медичних і фармацевтичних університетів України.

За результатами конференції було прийнято резолюцію щодо підвищення рівня методичного забезпечення науково-дослідних та дисертаційних робіт, ширшого використання сучасних фітохімічних та фармакотехнологічних методів досліджень при створенні та аналізі лікарських засобів та активної роботи над впровадженням результатів фундаментальних, наукових фармакотехнологічних досліджень у практичну фармацію і медицину в Україні та за її межами.

Оргкомітет конференції щиро вдячний всім учасникам конференції за цікаві доповіді та плідну і конструктивну дискусію! Бажаємо всім творчої наснаги, нових наукових досягнень і міцної віри у перемогу нашої рідної України! Слава Україні!

Інформацію підготувала доцент кафедри УЕФ з ТЛ Олена Покотило.