Меню Закрити

Студенти ТНМУ навчали вчителів тернопільських шкіл домедичної допомоги

Студенти ТНМУ організували понад десять лекцій-тренінгів з домедичної допомоги в умовах війни для вчителів тернопільських загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів.

Гуртківці невідкладної та екстреної медичної допомоги Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського – студенти п’ятого курсу Максим Філіпчак і Анатолій Пеліховський від початку навчального семестру регулярно організовували тренінги з основ надання домедичної допомоги вчителям тернопільських навчальних закладів. Студенти побували у 8 школах і поділились знаннями з дванадцятьма групами вчителів.

На превеликий жаль, більшість людей досі мають надзвичайно хибне уявлення про надання першої допомоги.

Студенти під час тренінгів ставили за мету розвіяти популярні серед людей міфи, поділитися знаннями з оновлених протоколів Європейської ради реанімації, навчити вчителів оцінювати місце пригоди, перевіряти стан постраждалого, правильно повідомляти про подію диспетчеру служби 103 та надавати якісну домедичну допомогу при втраті свідомості,  проводити СЛЦР при раптовій зупинці дихання та кровообігу.

Гуртківці також продемонстрували базові способи допомоги при обструкції дихальних шляхів, при нападі епілепсії, інсульті, продемонстрували швидкі та ефективні методи зупинки кровотеч різної локалізації, а також надали вчителям можливість у практиці закріпити отримані знання на манекенах.

Особливу увагу студенти звернули на юридичній безпеці вчителів при наданні допомоги учням чи незнайомим людям, адже дуже часто при надзвичайних ситуаціях, намагаючись домогти, люди роблять помилки за якими тягнеться юридична відповідальність.

Адміністрації та вчителі тернопільських загальноосвітніх шкіл висловили подяку студентам та науковому гуртку, який очолює доцент Роман Ляхович, за проведення цікавих та надзвичайно корисних тренінгів.

Інформація від організаторів навчань.