Меню Закрити

Аспірантка ТНМУ пройшла наукове стажування в лабораторії Осієцького університету імені Йосипа Юрая Штросмаєра (Хорватія) у рамках програми «Cedars – RECOOP Solidarity Fellowship»

Упродовж трьох місяців (1.09.2022 – 28.11.2022 року) аспірантка кафедри функціональної і лабораторної діагностики Тетяна Гомелюк здобувала нові знання і навички на кафедрі біології Осієцького університету імені Йосипа Юрая Штросмаєра (Хорватія) у рамках програми «Cedars – RECOOP Solidarity Fellowship».

Стажування у лабораторії біологічних та патофізіологічних досліджень вищезгаданого університету відбулося під керівництвом наукового наставника Сеньки Блажетьє, яка надала усю необхідну інформацію щодо перебування в університеті та допомагала протягом стажування.

Під час роботи в лабораторії аспірантка ТНМУ працювала з фахівцями з різних галузей досліджень. Вона вивчала вплив дієти з високим вмістом жирів і високим вмістом цукру під час вагітності, проводила імуногістохімічний аналіз різних маркерів (тирозингідроксилаза (TH), дофамін-b-гідроксилаза (DBH) нейропептид Y (NPY), вазоактивний інтестинальний пептид (VIP), синтаза оксиду азоту (NOS), везикулярний транспортер ацетилхоліну (VAChT), пептид, пов’язаний з геном кальцитоніну (CGRP), субстанція P (SP), нейрокінін А та маркери запалення CD64 і CD163), специфічних для різних типів іннервації матки. Усі аналізи були зроблені на дослідних зразках у рамках програми RECOOP Grant RECOOP Grant #12 SENIOR SCIENTIST (RCSS) GRANT 2018-2020 #012 «Роль спричиненого ожирінням запалення низького ступеня в сигналізації адипокінів у вагітних матках щурів».

Окрім того, Тетяна Гомелюк була включена у дослідження морфології матки і залучена до нового процесу впровадження фізіологічного аналізу різних органів на медичному факультеті в лабораторії професора Марії Хеффер. Це дало їй змогу опанувати інноваційні методи досліджень органів і систем організму.

Отримані дослідницькі навички щодо системного впливу їжі на організм, вміння робити імуногістохімічний аналіз з використанням програми IMAGE J, робота в міждисциплінарній команді, вдосконалення англійської мови дала можливість аспірантці ТНМУ робити глибші дослідження в рамках її наукового проекту.

Стажування в Осієцькому університеті імені Йосипа Юрая Штросмаєра (Хорватія) дало змогу Тетяні Гомелюк розширити не тільки наукові, але й історично-пізнавальні горизонти, оскільки Хорватія, як сьогодні Україна, також переживала боротьбу за власну незалежність.

«Cedars – RECOOP Solidarity Fellowship» – це чудова можливість отримати важливі знання, практику та досвід, а також відкрити для себе нові горизонти, поринути в традиції іншої держави та познайомитися з величезною кількістю цікавих людей.

Тетяна Гомелюк висловлює щиру подяку куратору програми академічної мобільності «Cedars – RECOOP Solidarity Fellowship» Dr. Sandor Vari та науковому керівнику Сеньці Блажетьє за можливість бути учасником програми та здобутий досвід.

Аспірант кафедри функціональної і лабораторної діагностики Тетяна Гомелюк.