Меню Закрити

У ТНМУ відбувся майстер-клас «Аспекти гемотрансфузії в системі екстреної медичної допомоги»

Майстер-клас «Аспекти гемотрансфузії в системі екстреної медичної допомоги» 20 січня 2023 року відбувся в центрі симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету за участі досвідченого лікаря з медицини невідкладних станів, члена асоціації американських лікарів Браяна МакМюррея (Brian R. McMurray).

У цьому майстер-класі нові знання та навички здобули учасники курсу для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Нагадаємо, що курс для інструкторів організований Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Світового банку як частина масштабного освітнього проєкту в системі екстреної медичної допомоги. Сьогодні на базі центру симуляційного навчання третя група з двадцяти слухачів різних регіонів, зокрема Закарпаття, Львова, Запоріжжя, Києва, Чернігова, Одеси, проходить симуляційні тренінги в рамках вищезгаданого курсу.

Також у майстер-класі взяли участь представники Тернопільського центру екстреної медичної допомоги.

Спершу Браян МакМюррей зустрівся з ректором ТНМУ, професором Михайлом Кордою і запевнив у тому, що він надалі підтримуватиме Україну та український народ у боротьбі проти російської агресії і в подальшій відбудові країни після перемоги. Очільник вишу подякував йому і всьому американському суспільству за вагому і постійну підтримку, яку США надає Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На початку майстер-класу Браян МакМюррей ознайомив всіх присутніх з особливостями переливання цільної крові в польових умовах. Його доповідь стосувалася того, яке оснащення і розхідники потрібні для цього і як правильно робити переливання крові.

Під час практичної частини майстер-класу присутні мали змогу відпрацювати навички і отримати цінні консультації від Браяна МакМюррея. Синхронний переклад забезпечував Іван Кузьмінський.

«Браян МакМюррей маєв велику практику у наданні медичної допомоги пораненим, тому його знання і досвід є корисними і важливими для нас. Він є фахівцем досить широкої галузі. Спеціально для українських лікарів він підготував одноденний курс, присвячений переливанню крові і кровозамінників на ранньому догоспітальному етапі, під час транспортування пораненого до госпіталю і вже безпосередньо в госпіталі. Сьогодні фахівці бригад екстреної медичної допомоги повинні вміти надавати допомогу в випадку масових уражень у зоні бойових дій, на звільнених територіях і в разі атаки ракетами мирних територій. Медицина катастроф постійно розвивається – і в останні роки змінилися підходи щодо надання допомоги в полових умовах. Браян МакМюррей детально ознайомив учасників майстер-класу зі всіма нововведеннями», – розповів завідувач кафедри екстреної та симуляційної медицини, професор Арсен Гудима.

Зі стандартами медичної допомоги щодо надання медичної допомоги постраждалим з геморагічним шоком на догоспітальному та госпітальному етапах при травмі» ознайомили Галина Цимбалюк і Іван Кузьмінський. Наприкінці майстер-класу експерти відповіли на запитання учасників.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.