Меню Закрити

Доцент ТНМУ розповів про свій досвід навчання тактичній медицині

У бібліотечній читацькій залі ТНМУ відбулася зустріч студентів з доцентом кафедри медицини катастроф та військової медицини Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Віктором Шацьким. Це тематичне спілкування було присвячене вшануванню пам`яті Героїв Небесної Сотні.

Віктор Шацький був одним з тих, кого звістка про початок війни 2014 року застала зненацька. Проте він одразу обрав чітку позицію та зрозумів своє призначення в умовах, що склалися. У вересні 2014 року разом з іншими лікарями Тернополя створив організацію «Медичний загін спецпризначення «Білі Берети». Учасники організації проводили навчання з надання першої допомоги і тактичної медицини для військових та волонтерів. Об`їздивши лінію фронту, вдалося передати знання багатьом військовим, збагатити свій життєвий досвід та пережити багато подій, що виникали у дорозі. Усім цим гість залюбки поділився зі слухачами.

Віктор Швацький розповів про зміни, які в його життя внесли події від 2014 року до сьогодні. До душі студентів припала історія про те, як на відпочинку з друзями на морі він розмовляв не просто українською мовою, а галицьким діалектом, тому офіціанти довго не могли зрозуміти, що таке філіжанка кави. Таких історій чимало – і кожна особлива, а головне, ховає в собі глибокий зміст і змушує ще раз осмислити ситуацію. За словами самого Віктора Шацького: «Напружені, негативні, страшні історії стараюся забувати, а згадується щось приємне, добре».

Розповів про клінічні випадки, які траплялися на полі бою. Наприклад, про те як чоловік вдихнув вибухові пари. Віктор Васильович описав для студентів методику надання допомоги у цьому випадку.

На кафедрі медицини катастроф та військової медицини створено стіну пам`яті загиблих медиків. Ініціатором її створення був сам Віктор Шацький. За його словами: «Враховуючи те, що ми всі живемо в час, коли є багато контактів у соціальних мережах, час від часу спливали дані, що там загинув медик, там. Я подумав, що у нас кафедра військової медицини і пасувало б зробити так, щоб була якась пам`ять про тих загиблих. Тепер треба продовжувати поповнювати цю стіну».

Під час розмови вкотре наголосили на важливості знання основ надання домедичної допомоги студентами та учнями старших класів. «Домедичну допомогу, на мою думку, має знати кожен. Починаючи з 10, 11 класів. Враховуючи те, що ми живемо в такий час, коли йде війна і для лікарів не пасує не знати, як надати допомогу. Не забувайте, що часом ви йдете по вулиці без КТ, МРТ і навіть без тонометра, тому потрібно вміти надати допомогу в такій ситуації також».

Від 24 лютого 2022 року Віктор Шацький продовжує навчати тактичної медицини як військових, так і цивільне населення. Крім того, свої знання та досвід з радістю передає студентам під час практичних занять. Тактична медицина стала справою його життя. «Таким чином я можу зробити більше корисного для людей, ніж те, що я робив би двома руками».

Організувала і провела зустріч студентка другого курсу медичного факультету Олена Гачкевич.

Інформацію надала Олена Гачкевич.

Світлини прес-секретаря ТНМУ Яніни Чайківської.